Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Jože Dežman
Za vas piše:
Jože Dežman
Objava: 24. 08. 2022 / 11:50
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 11:54
Izjava Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč
Dr. Jože Dežman

Izjava Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Ob 23. avgustu, evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč izraža pričakovanje, da bo R Slovenija nadaljevala prizadevanja za uresničitev pravice do groba in spomina za vse smrtne žrtve vojnega in revolucionarnega nasilja – tako slovenske žrtve na ozemlju R Slovenije in v tujini kot žrtve iz drugih držav na ozemlju R Slovenije.

Da bo spomenik vsem žrtvam vojn imel jasno sporočilo

R Slovenija je vsem žrtvam vojn posvetila spomenik. Ta spomenik je protispomenik, ki nas opozarja na naše dolgove do uresničenja pravice do groba in spomina za vse te žrtve. Komisija pozdravlja postavitev posvetilnega zapisa k spomeniku kot nadaljnji korak k sprejemanju celovite resnice in pravice vseh žrtev in njihovih svojcev.

Podpora Sektorju za vojne grobove in grobišča

Potem, ko je bila leta 2010 razpuščena Služba za vojna grobišča, je vzpostavitev Sektorja za vojne grobove in grobišča v okviru Uprave za vojaško dediščino pomemben korak k zagotovitvi ustreznega upravljanja in urejanja vseh grobov in grobišč.

Komisija podpira nadaljevanje raziskav vseh grobov in grobišč, zbiranje podatkov o vseh žrtvah in njihovih grobovih (dve tretjini žrtev še nimata vpisanega kraja groba). Le tako bo nastal dejstvom ustrezen register vojnih grobišč. Prav tako pričakujemo, da bo Inštitut za novejšo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh