Zapri
Iskanje

Izzivi naše generacije

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 16. 06. 2022 / 06:58
Oznake: Družba, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 07:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Izzivi naše generacije

Izzivi naše generacije
Ožbej Peterle. FOTO: Patricia Prendl
Pred dvema tednoma sem opazoval nekaj prijateljev in znancev, kako so zapuščali vladno palačo, ter kmalu zatem nekaj drugih prijateljev in znancev, ki so prevzeli štafeto ter sestavili petnajsto vladno garnituro Republike Slovenije. Hm, pomislim, očitno prihaja čas, ko bo počasi večino vodilnih položajev v državi začela prevzemati moja generacija, rojena v sredini osemdesetih let preteklega stoletja.

Nekaj elementarno človeškega je, da mora vsaka generacija upravičiti svoj obstoj, svojo partikularnost. A s staranjem posamezne generacije nemalokrat zaveje tudi duh cinizma in trkanje po prsih, kako je bilo včasih vse bolje. Primerov iz zgodovine je nešteto. Pred dobrimi tisočimi leti, leta 1014, je denimo yorški nadškof Wulfstan II. ugotavljal: »Svet se prehitro vrti in se bliža svojemu koncu.« Pred več kot dva tisoč leti je Salustij zapisal: »V resnici smo že zdavnaj pozabili prava imena za stvari … Zato pa je država na robu prepada.« Torej nič ni novega. Vse je bilo že videno. A vendarle je vsaka generacija vedno vsaj za odtenek drugačna.

Kaj bo ključen izziv naše generacije? Postavim vprašanje Jordanu Petersonu, s katerim sem se v manjšem krogu po srečnem naključju znašel na večerji v nedeljo. Njegov odgovor me ni presenetil – kulturna vojna, je izstrelil. Totalna relativizacija vsega, kar nam je dragega, vzgaja fundamentalizem, saj relativizem izpodkopava temelje, na katerih temelji družba, je dodal. Vir problema vidi v programih in mentaliteti ameriških univerz in kampusih, ki vzgajajo nove elite. Poleg tega pa je izpostavil problem oglaševanja konservativnih vrednot, ker jih večina prebivalstva jemlje za nekaj povsem samoumevnega. In samoumevnosti ni nikoli preprosto promovirati.

Slovenija ni Švedska, ne Francija, ne Velika Britanija. Čeprav je res, da se napajamo z idejami, ki pridejo z zahoda, ter jih z nekajletno ali desetletno zamudo na samosvoj način apliciramo tudi pri nas. A vprašanje ostaja: Kako je za te izzive opremljena generacija, ki bo kmalu prevzela vodenje države?

Mislim, da je smotrno izpostaviti odtujenost elit, ne samo ameriške, temveč tudi evropske, ki iz svojih prestižnih in izoliranih okrožij v lastni samozadostnosti in brezbrižnosti niti ne razumejo, kaj je pripeljalo do zmage Donalda Trumpa na predsedniških volitvah leta 2016. Zakaj se je britanska periferija odločila za izstop iz Evropske unije? Zakaj so rumeni jopiči, nabrani iz celotnega političnega spektra, začeli protestirati na francoskih ulicah? Zakaj postajajo predmestja na Švedskem valilnica radikalnih desničarjev?

Slovenija ni Švedska, ne Francija, ne Velika Britanija. Čeprav je res, da se napajamo z idejami, ki pridejo z zahoda, ter jih z nekajletno ali desetletno zamudo na samosvoj način apliciramo tudi pri nas. A vprašanje ostaja: Kako je za te izzive opremljena generacija, ki bo kmalu prevzela vodenje države?

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close