Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ja in?!«

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 19. 10. 2022 / 12:41
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 12:44
»Ja in?!«
FOTO: Rok Rakun

»Ja in?!«

»Ja in?« je odvrnila, ko sem pripomnil, da je to, kar je rekla, protislovno: namreč verjeti, da je kultura in z njo vsa etika proizvod brezosebnih družbenih procesov, in se obenem zavzemati za osebno družbeno angažiranje.

»Ni to tako, kot bi verjel, da boš z letalom prej prispel, če boš na svojem sedežu veslal z rokami po zraku?« »Ja in?!« je pribila še odločneje. Intonacija je bila vprašalna, ton pa apodiktičen. Morda celo malce grozeč. (»Od…i!« prevedeno v besede tako cenjene »sodobne«, »žive« literature, ki svoj pomen utemeljuje s tem, da je sodobna, kar pomeni le to, da pač nastaja danes. A bom bralcem raje prizanesel s tem umetniškim jezikom ...) Vsekakor je naznanjal, da je pripomba zavrnjena in pogovor na to temo končan. In seveda, da ima prav. In ta ton je bil edini, a brezprizivni argument.

Naključni pogovor sam po sebi seveda ni pomemben, pomembno pa je, da se v njem zrcali miselnost prostora, v katerem živimo. Ne samo zrcali: sije v jasnosti, s katero se v bolj formalnih sferah »uradne kulture« ne kaže (no, vsaj praviloma še ne), čeprav jih globoko prežema in usmerja. Naključna je torej samo površina tega pogovora, ne pa vsebina: tisti dokončno izključevalni »ja in?!« bi mi lahko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh