Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jok in kriki žrtev so me zaznamovali za vedno, strašno, strašno«

Jože Možina
Za vas piše:
Jože Možina
Objava: 29. 09. 2021 / 15:49
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 15:54
»Jok in kriki žrtev so me zaznamovali za vedno, strašno, strašno«

»Jok in kriki žrtev so me zaznamovali za vedno, strašno, strašno«

Z naslovnimi besedami skoraj stoletni Anton Cizel opiše svoje travmatične spomine na povojne pomore, ki jim je kot partizan prisostvoval. Nekdanji predsednik brežiške Zveze borcev je morda zadnji neposredni očividec povojnih pomorov, ki je spregovoril za javnost, zato ima njegovo pogumno pričevanje izjemen zgodovinski pomen za slovensko družbo, ki je še vedno (ali celo čedalje bolj) okužena z revolucionarnim sovraštvom. V pričevanju, nedavno objavljenem na TV Slovenija, je Anton obudil spomin na pobijanje ujetnikov s Teharij poleti 1945, ko je bil starešina ene od barak, ki je bila natrpana z mladimi ljudmi, ženskami in fanti z območja Slovenj Gradca in Velenja. Vsekakor gre za izredno resnicoljubno pričevanje stoletnega partizana, ki odstira skrivnosti največjih zločinov – povojnih pomorov civilnih oseb in ujetnikov, ki jih je izvajala komunistična oblast v času, ko so režim v Sloveniji diktirali Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Ivan Maček, Mitja Ribičič in drugi.

Anton je bil rojen leta 1922 v Piršenbergu pri Brežicah, oče je bil gradbeni delavec v Zagrebu. Delal je v bližnjem rudniku, pred nemškim preganjanjem in prisilno mobilizacijo v nemško vojsko pa je že zgodaj skupaj z mlajšim bratom zbežal v partizane. Tudi oče je bil že prej vključen v partizansko gibanje kot načelnik Narodne zaščite, imeli so sestanke ter zbirali sanitetni material, hrano in obleko. V začetku se med partizanskimi privrženci ni govorilo o komunizmu, pove Anton, kasneje pa veliko: »Mi smo morali peti tiste pesmi, Živela Rusija, živel Stalin.« Kljub pridiganju o enakosti so poveljniki in politkomisarji jedli posebej, običajni borci pa so bili več lačni kot siti.

Sedemnajstletnega brata Milana, s katerim sta šla skupaj v partizane, so kmalu poslali v Savinjsko dolino, kjer je bil v nepojasnjenih okoliščinah ubit. Anton je slišal, da so mlade fante, kot je bil njegov brat, uporabili za živi ščit. Zaradi njunega odhoda v partizane je družina plačala visoko ceno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh