Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jože Benedik (1945–2022)

Metod Benedik
Za vas piše:
Metod Benedik
Objava: 12. 05. 2022 / 12:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 23:21
Jože Benedik (1945–2022)
Jože Benedik. FOTO: osebni arhiv

Jože Benedik (1945–2022)

V torek, 26. aprila, smo se pri sv. Uršuli v Zgornjem Bitnju, župnija Kranj Šmartin, poslovili od Jožeta, Graparjevega iz Stražišča pri Kranju.

V pogrebni obred in pri maši zadušnici so se vključili pevci Kranjskega kvinteta. Poleg domačega župnika Bojana Likarja so ga h grobu spremili še štirje patri kapucini (iz Celja in Ljubljane) – Jožetov brat je tudi kapucinski pater – in nekdanji kaplan Pavle Juhant. Po pogrebu je bila maša v župnijski cerkvi sv. Martina, kjer je ob polni cerkvi somaševalo sedem duhovnikov.

Jože Benedik se je rodil 27. februarja 1945 v družini s sedmimi otroki. Starši so bili v tistih svinčenih časih nenehno pod nadzorom, vendar tudi pod pritiski niso klonili. Z odločno besedo in predvsem z zgledom so otrokom dajali trdno versko vzgojo. Reden obisk maše, fantje so tudi ministrirali, zvečer skupni rožni venec. Jože je še kot otročiček hudo zbolel. Nesli so ga k Mariji Pomagaj na Brezje in kmalu je ozdravel. Šolanje v domačem kraju je nadaljeval na univerzi in postal inženir strojništva. Na tem področju se je tudi zaposlil. Z Joži iz Tržiča sta začela skupno življenje in si zgradila dom v Str...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh