Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj naj oblečem za birmo?

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 25. 03. 2022 / 13:34
Oznake: Najst
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 20:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj naj oblečem za birmo?
Najst
Birmo doživiš samo enkrat v življenju, zato je pomembna tudi obleka. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj naj oblečem za birmo?

O birmanskih outfitih svetuje Tina Martinec Selan, stilska in barvna svetovalka

Birmanci in birmanke zagotovo že nestrpno pričakujete dan, ko boste prejeli zakrament svete birme. Prepričana sem, da se nanj že dolgo pripravljate s svojimi kateheti in veroučnimi skupinami. Da je ta dan še bolj poseben, pa poskrbi tudi tvoja zunanja podoba, ki naj bo za to lepo priložnost (k birmi greš samo enkrat v življenju!) posebna, drugačna. 

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2022).

K pripravam na birmo spada tudi razmišljanje o tem, kaj boš oblekel. Nekateri se veselijo novega oblačila in tega, da se bodo lahko malo bolj »uštimali«. Spet druge je ravno tega groza. Mogoče spadaš v prvo skupino, mogoče v drugo, v vsakem primeru ni s tabo popolnoma nič narobe. Da pa boš malo laže izbral, kaj bi oblekel za birmo, ti ponujam nekaj nasvetov.

Najprej razčistimo eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobim: »A se je za birmo res treba tolk zrihtat?« Moj odgovor je odločen »ja«.

Je nujno treba razmišljati o tem?

Najprej razčistimo eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobim: »A se je za birmo res treba tolk zrihtat?« Moj odgovor je odločen »ja«. Birmo doživiš samo enkrat v življenju in si jo tudi zapomniš za vse življenje. Gotovo si dneva nočeš pokvariti s tem, da ti bo ves čas nerodno, ker edini ne boš urejen. Poleg tega fotografi je z družino, botrom itd. ostanejo za vedno. Verjemi mi, da bi ti bilo že čez nekaj let pošteno žal, ko bi gledal birmanske fotografi je in se spraševal, kaj ti je bilo, da si šel k birmi v jopi s kapuco. ;)

Zdaj, ko sva razčistila, da je prav, da se potrudiš in urediš, greva dalje. Absolutno si moraš izbrati nekaj, v čemer se boš dobro počutil. Najti je torej treba kompromis med tem, da bi bil čisto »poštirkan« (kot si verjetno želi mama, babica …), in tem, da bi bil oblečen čisto vsakdanje, torej tako, kot si vsak dan za v šolo.

Tako kot pri fantih tudi pri puncah zagovarjam usnjene čevlje. FOTO: splet

To ni dan za trenirko

Česa za birmo ne moreš obleči? Neprimerne so trenirke vseh barv in oblik, vse izrazito športne zadeve in načeloma tudi kavbojke. Izbiramo med materiali, ki niso športni, trenirkasti ali džins. Če si fant, izbereš hlače iz blaga. Brez skrbi, ni nujno, da imaš dvodelno obleko – čeprav je zelo lepo in primerno, če jo imaš. Lahko kombiniraš tudi t. i. chino hlače s srajco in suknjičem, morda srajco in telovnik ali srajco in lepo jopico ali pulover.

Razmisli o argumentih za in proti. Ali obstaja kakšen model čevljev, ki bi ti bil všeč? Tvoji starši pa morajo sprejeti, da gre zate in za tvojo izbiro, za katero moraš tudi stati.

Za zraven pa ene usnjene čevlje, prav? Če reeees ne gre drugače, mogoče tudi usnjene superge, ampak nove, čiste in take, ki niso za v hribe ali za na igrišče. Tako kot pri fantih tudi pri puncah zagovarjam usnjene čevlje. Balerinke ali kakšni drugi nežni čevlji bodo najlepše dopolnili tvojo kombinacijo. Zavedam se, da marsikatera punca želi obuti superge in da je to predmet spora s starši v marsikateri družini. Moj nasvet? Vsak mora malo popustiti. Ti premisli, zakaj starši (in tudi jaz) pravijo, da so čevlji boljša izbira. Razmisli o argumentih za in proti. Ali obstaja kakšen model čevljev, ki bi ti bil všeč? Tvoji starši pa morajo sprejeti, da gre zate in za tvojo izbiro, za katero moraš tudi stati.

Pri barvah bi se na tvojem mestu držala svetlih in živahnih barv. FOTO: splet

Barve in vzorci

Če si dekle, imaš izbire neprimerno več od fantov (a ni fajn biti punca? ;)). Izbiraš lahko med luštno oblekico, kompletom krilo + zgornji del ali tudi med lepšimi hlačami in zgornjim delom. Pri barvah bi se na tvojem mestu držala svetlih in živahnih barv. Zakaj? Ker gre za lepo, svetlo in živahno priložnost, torej je prav, da to odsevajo tudi tvoja oblačila. Zelo lepe in primerne so bele oblekice, a bela barva je zelo širok pojem – lahko izbereš tudi odtenek mlečne, smetanaste barve, mogoče pa rahlo pastelno barvo (npr. svetlo modro, svetlo rožnato, svetlo rumeno …). Letošnja barva leta je modrikasto-vijolična; če ti je všeč, jo lahko izbereš za barvo birmanske obleke ali čevljev.

Če boš opravo za birmo naročala po spletu, se prepričaj, da gre za zanesljive spletne strani.

Obleka je lahko enobarvna, iz kakšnega zanimivega blaga (npr. iz čipke, krilo iz tila), lahko tudi vzorčasta – posebej primerne so cvetlice, pike, ptički, kakšen geometrijski vzorec. Obleka naj ne bo izzivalna, saj želiš dajati vtis mladostne elegance in šika. Čez obleko (ali dvodelni komplet) imaš lahko tanek plašček, suknjič, jopico ali bolero. Aja, super alternativa obleki oz. hlačam je lahko tudi enodelni kombinezon, vendar te opozarjam, da je v njem teže hoditi na stranišče. Če boš opravo za birmo naročala po spletu, se prepričaj, da gre za zanesljive spletne strani, ter se vnaprej pozanimaj, kako je z vračilom blaga in denarja, če bi kupljeno želela vrniti.

Lase lahko blago nakodraš s kodralnikom ali jih dan prej spleteš v par figic po glavi, da bodo do naslednjega dne skodrani. FOTO: Splet

In še frizura

Še ena pomembna tema za punce – frizura. Najprej se moraš odločiti, ali boš imela v laseh kakšen poseben dodatek ali detajl. Če je birma v spomladanskem času, je recimo lepo, če si omisliš cvetlični trak za lase ali obroč. Mogoče boš imela v lase vpletene kakšne rožice, perlice ali drug detajl? Poskrbi, da se bo to dobro ujemalo s tvojim oblačilom in nakitom, če ga boš nosila (tukaj sicer velja rek: Manj je več). Lase lahko blago nakodraš s kodralnikom ali jih dan prej spleteš v par figic po glavi, da bodo do naslednjega dne skodrani. Zelo lepo in svečano pa so videti tudi spletenke in vpletenke, recimo okrog glave vpletena kita, ki se zaključi s čopom ali figo, vanjo pa se lepo podajo tudi cvetlični in drugi okraski.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh