Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj se skriva za izjavami voditeljev G7?

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 31. 05. 2023 / 07:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 09:23
Kaj se skriva za izjavami voditeljev G7?
Dr. Laris Gaiser. FOTO: Osebni arhiv

Kaj se skriva za izjavami voditeljev G7?

Dr. Laris Gaiser: Kitajska je dolgoročni nasprotnik Zahoda, a verjetni srednjeročni partner v reševanju ukrajinskega konflikta.

Geopolitične razmere v svetu je za nas komentiral dr. Laris Gaiser, pravnik in izr. prof. geopolitike in gospodarske obveščevalne dejavnosti na FPPV, predsednik slovenskega panevropskega gibanja, diplomat in vojaški oficir z bogatimi mednarodnimi izkušnjami kot politični svetovalec.

Srečanje G7 je izpostavilo prepad med Zahodom in Kitajsko. Se moramo bati svetovnega spopada?

Kar se je javno pojavilo v medijih, je le del realnosti. Pristop velikih sil do Kitajske je kompleksen in zelo večplasten. Časi po covidu so zdaj prazgodovina. Če je Kitajska v tistem trenutku tvegala, da bo ponovno postala edini pravi, glavni nasprotnik zahodnega sistema in da je bil zahodni svet pripravljen začrtati strategijo tako imenovanega containmenta, zadrževanja Kitajske, jo je Putinova nesmiselna poteza invazije v Ukrajino rešila pred morebitno izolacijo. Kljub temu da je Kitajska glavni dolgoročni nasprotnik Zahoda oz. predvsem ZDA zaradi odkritega izziva, ki ga prinaša...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh