Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kako naj se sprijaznim s koncem poletne ljubezni?«

Za vas piše:
Sonja Beznik
Objava: 10. 09. 2022 / 11:10
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kako naj se sprijaznim s koncem poletne ljubezni?«
Najst
Najstniška ljubezen poleg vseh vznemirljivih žal prinaša tudi težke, boleče občutke. FOTO: Pexels

»Kako naj se sprijaznim s koncem poletne ljubezni?«

Vprašanje bralke: »Spoznala sva se na morju. Bilo je … ful lepo! Jaz ga imam rada, on pa je ob odhodu domov rekel, da je zveze konec, ker živiva daleč drug od drugega. Zelo mi je težko. Kako naj se sprijaznim?« Manca

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.  

Odgovarja: Sonja Beznik, univerzitetna diplomirana socialna delavka in specialistka zakonske in družinske terapije

Draga Manca!
Počitnice so čas, ko pozabimo na skrbi, na šolo in ostale obveznosti. To je tudi čas, ko se mladi največkrat zaljubite. Občutek, da imaš nekoga rad, ko občutiš ljubezen in si ljubljen, je nekaj najlepšega, kar se nam zgodi. Ta občutek je poseben in vznemirljiv. Zaradi zaljubljenosti se počutimo privlačne in pomembne. Poleg vznemirjenosti se lahko prikrade tudi občutek zmedenosti zaradi vseh novih občutkov, ki jih najstnik šele spoznava. Čustva so intenzivna, zato se zaljubljena najstnika pogosto čutita kot eno in se težko ločita zaradi občutka, da drug brez drugega ne moreta živeti.

Najstniška ljubezen poleg vseh vznemirljivih občutkov s seboj žal prinaša tudi težke, boleče občutke, predvsem če se ljubezen konča prej, kot si želimo. Tako se mladostniku lahko zelo hitro poruši svet. Najstniki praviloma še nimate veliko izkušenj o ljubezni in prve ljubezni so prav zaradi tega lahko zelo naporne in na žalost se velikokrat zgodi, da se končajo s prejokanimi dnevi in občutkom brezizhodnosti, še posebej za tistega, ki je bil zapuščen.

Pomembno je, da svojih občutkov ne zanikaš, temveč se o njih pogovarjaš.

Na ta način boš lahko spregovorila o tem, kaj čutiš ob tem, ko se je tvoj svet, ki si ga gradila, v trenutku podrl. Rada bi te spodbudila, da najdeš sogovornika, ki mu zaupaš. To sta seveda lahko tudi tvoja starša. Tako kot ti sta tudi onadva bila enkrat najstnika in mogoče sta tudi sama doživela nekaj podobnega, kot se dogaja sedaj tebi. Mogoče boš presenečena, kaj vse ti imata povedati, če boš o tem, kar doživljaš, spregovorila z njima.

Manca, verjetno si v tem trenutku misliš, da se ti občutki ne bodo končali in da se ne boš nikoli več počutila bolje. Vse skupaj je gotovo težko, saj so ti občutki zelo podobni žalovanju. Lahko boš doživela boljše in slabše trenutke in tudi kasneje se lahko še zgodi, da bodo prišli težki dnevi. Zato ne bodi presenečena nad tem in imej v mislih, da je vse to del žalovanja. Proces žalovanja nam pomaga, da ne ostajamo na isti točki, temveč gremo naprej. Ti občutki lahko trajajo različno dolgo, saj vsak posameznik žaluje drugače. Ko bo preteklo dovolj časa, boš lahko zopet stopila novim izkušnjam nasproti. In na to je vredno počakati.
Želim ti vse dobro, predvsem pa, da bi težke trenutke kmalu zamenjali svetlejši dnevi.


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (7/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh