Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako nastane Mavrica?

Za vas piše:
Melita Košir
Objava: 27. 12. 2021 / 14:00
Oznake: Mavrica
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako nastane Mavrica?

Kako nastane Mavrica?

Danes ti bomo razkrili, kako nastane revija Mavrica. Opazil boš, da so za nastanek lepe Mavrice najpomembnejši LJUDJE, ki jo ustvarjajo, njihove medsebojne vezi in zaupanje, njihovi talenti in predanost. No, pojdimo po vrsti!

Uredniški odbor načrtuje

Februarja se sestane uredniški odbor revije Mavrica. Uredniški odbor sestavljajo ljudje, ki poznajo otroke oz. imajo sami otroke in zato vedo, kaj radi berete, kaj vas zanima, kaj v Mavrici manjka, kaj je dobro in kaj bi bilo treba spremeniti. Urednica Melita predlaga, kakšne bi bile vsebine Mavrice v naslednjem šolskem letu. Na tem sestanku začrtajo vsebine in obliko Mavrice za prihajajoče šolsko leto.

Uredniški odbor sestavljajo Andrej Šegula, Barbara Kastelec, s. Magda Burger, Simona Gregorčič, Marko Čižman, Melita Košir in Mateja Gomboc. Ilustracije: Ana Zavadlav

Delo urednice

Urednica Mavrice Melita in njena svetovalka Mateja Gomboc se sestaneta vsak mesec. Prelistata Mavrico, ki je pravkar izšla, jo pokomentirata in naredita podroben načrt za Mavrice v naslednjih mesecih. Pogovorita se, kaj točno bi v posamezni številki objavili, kdo bi lahko pisal in kdo risal. Pogosto sta v stiku tudi prek elektronske pošte.

Urednica Melita Košir in pomočnica urednice Mateja Gomboc

Urednica Melita piše piscem in jih prosi, če bi za Mavrico lahko napisali pesmi, zgodbe, stripe, uganke, slikopise, križanke, članke o živalih oz. pripravili kuharske in ustvarjalne delavnice. Nekateri se z veseljem odzovejo, drugi ne morejo. Takrat urednica poišče novega pisca.

Medtem urednica tudi sama pripravlja članke, naloge za reševanje, prevaja stripe, piše po svetu in išče otroke, ki bi jih lahko predstavili v Mavrici, odgovarja na vašo pošto, išče otroke, ki bi predstavili poklic svojih staršev ... Dnevno nekaj časa posveti tudi fb strani Mavrica in spletni strani Mavrica. Seznam nima konca! Urednica se s svojim otrokom Mavrico ukvarja vsak dan, tako kot vaši starši z vami.

Najprej besedila ...

Čez kakšen mesec dni urednica prejme pesmi, slikopise, zgodbe, stripe … Včasih jo kaj gane do solz, tako dobro je napisano! Pohvali pisce in če se ji zdi potrebno, prosi za kakšen popravek. Naši sodelavci so krasni, tako da popravkov ni veliko. Še sreča!

Pisci pripravijo različna besedila, ki včasih urednico ganejo do solz!

Nato prosi lektorico Ano, da vse prebere in popravi slovnične in pravopisne napake. Zelo je natančna naša Ana, kajne?

... potem še ilustracije!

Sedaj si urednica in pomočnica zamislita, kdo bi bil najprimernejši ilustrator. Urednica prosi ilustratorje, če bi lahko ilustrirali zgodbo, slikopis, naslovnico, temo meseca, Mulca … Vse dogovore si urednica skrbno zapiše: kdo bo ilustriral, do kdaj in za kakšen honorar. Ta načrt se imenuje »špegel« ali ogledalo, saj se v njem zrcali celotna revija!

Šegel ali ogledalo, v katerem se zrcali celotna revija.

Ilustratorji čez mesec dni pošljejo urednici ilustracije. Tako odlični ilustratorji rišejo, da je pravi praznik, ko jih urednica prejme. Urednica pregleda vsako ilustracijo in še enkrat prebere besedilo, da se prepriča, da je ilustrator res vse narisal.

Odlični ilustratorji nam ilustracije največkrat pošljejo kar preko spleta.

Revija dobiva svojo podobo

Tehnik Tadej vsak mesec v poseben računalniški program vnese vsa besedila in ilustracije.

Oblikovalka Petra oblikuje Mavrico: predvidi, v kakšni pisavi bodo besedila, na katerem mestu bodo ilustracije in kje besedilo, izbere najboljše fotografije, skratka, poskrbi, da je Mavrica videti kar najbolje. Ker je tudi sama zelo ustvarjalna, velikokrat prav ona pripravi ustvarjalno delavnico.

Sedaj tehnik uredi zadnje podrobnosti v reviji, obdela vse ilustracije in fotografije: to pomeni, da vsako posebej pripravi tako, da bo dobra, razločna tudi, ko bo natisnjena. Na fotorafiji lahko vidiš, kakšna bi bila videti obdelana in neobdelana fotografija. Razlika je očitna, kajne?

Fotografije obdela tehnik Tadej. Foto: Tatjana Splichal

Tik preden gre v tiskarno

Urednica Melita ter pomočnici Mateja in Neža še enkrat preberejo celotno Mavrico: lovijo še zadnje napake, Neža reši vse naloge in križanko. Na dan, ki ga imenujemo redakcija, vneseta urednica in tehnik Tadej vse popravke v Mavrico. Čas je, da gre Mavrica v …

… tiskarno! Tiskar Anđelino najprej natisne testni izvod Mavrice, ki ga urednica še enkrat pregleda in potrdi. Sedaj gre lahko Mavrica zares v tisk. Ste vedeli, da so za tisk uporabljene samo štiri osnovne barve? Modra, rdeča, rumena in črna. Tako je, iz kombinacij teh štirih barv so zmešane vse barve v Mavrici! Strani natisnejo na velikanske valje papirja, ki jih nato posebni stroji razrežejo. Mavrico na sredini spnejo.

Tiskar Anđelino z revijo Mavrico

Mavrico iz tiskarne odpeljejo na pošto. Poštarji jo dostavijo tvojemu župniku, ki ti jo izroči, ko se srečata, ali pa v tvoj poštni nabiralnik.

Tako, Mavrica je v tvojih rokah. Zdaj si na vrsti ti, da nam na naslednji strani napišeš in pomagaš ustvarjati čim lepšo Mavrico.

Članek je bil objavljen v januarski številki revije Mavrica 5/2022, s katero se Bogu zahvaljujemo za 50 let revije Mavrica. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh