Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako razumeti nauk o izvirnem grehu

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 24. 01. 2023 / 19:10
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 08:30
Kako razumeti nauk o izvirnem grehu
Marjan Turnšek. FOTO: Tatjana Splichal

Kako razumeti nauk o izvirnem grehu

Nedavno sem na portalu Katoliške cerkve v Nemčiji katholisch.de zasledil trditve (baje) katoliškega teologa Hermanna Häringa, ki se je izrazito odklonilno izrazil o nauku o izvirnem grehu, češ da je odgovoren za številne cerkvene odklone in klerikalizem; da prek njega v Cerkvi prevladuje temačna, travmatična podoba človeka; da je ta nauk povzročil splošni strah pred svobodo in svetom, pred neodvisnostjo in samostojnostjo ter sprožil spolno fobijo in sovraštvo do žensk. Zavedam se, da teologi pogosto zavestno »butajo« ob meje nauka in dogem, pa vendar: ali je v resnici mogoče pod vprašaj postaviti tako jedrno zadevo, kot je nauk o izvirnem grehu, in ostati katoličan? Kako pravzaprav sploh razumeti nauk o izvirnem grehu v času, ko si nihče ne pusti nalagati nikakršne krivde, kaj šele nekakšne »prakrivde«?

Teološko razpravljanje včasih dejansko posega na robove verskega nauka in je tako tudi prav, saj nove situacije in nove kulturne razmere postavljajo nova vprašanja in zahtevajo ponovne premisleke. A največkrat ne gre za vsebino verskih resnic, marveč za način, kako jih pravilno posredovati sodobnemu človeku.

Nekaj od vsega tega se je gotovo v preteklosti dogajalo tudi z naukom o izvirnem grehu. Najprej naj omenim, da je precej ponesrečeno že poimenovaje, da gre za izvirni »greh«. Kajti greh je vedno in samo osebna in s svobodno odločitvijo nastala duhovna resničnost. Zato ne more biti nihče deležen greha drugega ali še bolj natančno krivde drugega. Pri grehu namreč lahko ločimo krivdo in posledice. Krivda je vedno le od tistega, ki je grešil, in je nikoli ne moremo pripisati drugemu. Posledice grešnega dejanja pa lahko čuti grešnik sam in tudi drugi. Kot primer: krivdo za vojno v Ukrajini imajo samo nekateri, posledice pa čutijo premnogi. Iz tega sledi, da izraz »greh« pri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh