Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se soočiti s svojimi šibkostmi

Za vas piše:
Lucija Jeraj
Objava: 12. 09. 2022 / 14:08
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2022 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se soočiti s svojimi šibkostmi
Najst
Poleg vsake od svojih šibkosti zapišeš, kako to vpliva na tvoje življenje. FOTO: Pexels

Kako se soočiti s svojimi šibkostmi

V naravi človeka je, da ima poleg močnih tudi šibke točke. Z njimi se spopada čisto vsak. Različni pa smo si v tem, katere slabosti imamo. Za nekoga je šibkost, da je nesamozavesten zaradi svojega zunanjega videza, drugega je strah javnega nastopanja, za tretjega pa je šibkost primerjanje svojega življenja z življenjem drugih ljudi na družbenih omrežjih itd.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.  

Kako se lahko spopadeš s svojimi šibkostmi in strahovi?

  1. Najlažje se borimo proti nečemu, ko vemo, kaj to sploh je. Za začetek ti tako predlagam, da si narediš seznam, kaj so tvoje šibkosti in česa te je strah.
  2. Nadaljuj s tem, da poleg vsake od svojih šibkosti zapišeš, kako to vpliva na tvoje življenje (kako bi lahko živel, če ne bi imel te šibkosti) in kako se pri tem počutiš. Tako boš ugotovil, na kakšen način te strah omejuje.
  3. Naslednji korak je odločitev, da se resnično želiš soočiti s svojimi šibkostmi, in načrt, kako boš to storil. Premagovanja strahov se loti počasi, korak za korakom. Počasi se izpostavljaj stresnim situacijam. Tako se boš nanje navadil in stvar se ti na koncu ne bo zdela več tako strašljiva oziroma nerešljiva, kot se ti je zdela na začetku.
  4. Če se ti ponudi priložnost na področju, ki te straši, jo zgrabi, ne da bi razmišljal. Če preveč razmišljamo o situaciji, lahko na koncu najdemo zelo veliko razlogov, zakaj nečesa ne bi storili. Tako pa se boš nekako »prisilil«, da stopiš iz cone udobja. Res je, da se boš potem ukvarjal s »posledicami« svoje odločitve, ampak zagotavljam ti, da boš našel rešitev in na koncu ugotovil, da ni bilo tako grozno, kot si si predstavljal, da bo.
  5. Za zaključek pa verjetno še najpomembnejši nasvet: molitev. Pri soočanju s strahovi ima molitev zelo velik pomen. Bog sam nas prosi, da mu izročimo svoje strahove, in nam jih bo pomagal nositi ter jih premagati. Zato si vzemi čas v tišini in ga prosi za pomoč na poti premagovanja šibkosti.

Pri vsem tem pa bodi ponosen na čisto vsak najmanjši napredek, ki ti ga je uspelo doseči, saj bo to zate dodatna motivacija, s tem pa si boš tudi dokazal, da zmoreš več, kot si mislil.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (7/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh