Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako vzgajati sebe

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 02. 2022 / 14:03
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 14:09
Kako vzgajati sebe

Kako vzgajati sebe

Vzgajajte se, da bi ravnali prav, ne po modi, pravi Romano Guardini, avtor dela Pisma o samovzgoji, ki skozi desetletja ohranja sporočilno moč

Ko govorimo o vzgoji, smo običajno obrnjeni navzven – k drugemu. Nemški duhovnik, profesor ter eden najvidnejših evropskih katoliških intelektualcev 20. stoletja Romano Guardini pa je vzgojo obrnil v notranjost. V knjigi Pisma o samovzgoji podaja smernice, kako vzgajati samega sebe tako, da bi osebnostno zrasli po poti človeških in krščanskih vrednot. Po vsakem pismu so nanizane iztočnice za premislek.

Pisma, ki so bila zapisana pred stotimi leti, izdajajo, kako se nekatere vrednote s časom ne spreminjajo. Nanje lahko gledamo nekoliko drugače v različnih časovnih obdobjih, a njihova splošna vrednost ostaja enaka. Guardini usmerja vse kristjane, še posebej mlade, k veselju, resnicoljubnosti, radodarnosti, gostoljubnosti, odgovornosti, molitvi, poštenosti in plemenitosti, svobodi in odnosu do države. Vseh teh vrednot pa ni mogoče popolno zaživeti brez Božje pomoči.

»Šele moralna svoboda je resnična svoboda«

Tako je pravi vir veselja v glo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh