Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kam gre vsa ta mladina?«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 09. 2021 / 15:57
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 16:04
»Kam gre vsa ta mladina?«
Mladostniška razposajenost leta 2008 / OSEBNI ARHIV T. P.

»Kam gre vsa ta mladina?«

Skoraj natanko 40 let po prvem vseslovenskem srečanju verne mladine se bo v soboto, 18. septembra, v okolici stiškega samostana odvila jubilejna 40. Stična mladih, ki jo organizira Katoliška mladina.

Stična mladih velja za najstarejši in hkrati največji festival mladine v Sloveniji, ki ga je v vsej 40-letni zgodovini obiskalo več kot 220 tisoč ljudi, je pa vsako leto tretjo soboto v septembru. Prvo srečanje je Stična gostila 19. septembra 1981.

»Kam neki gre ta mladina? Čudno se je zdelo prenekaterim na poti do Ivančne Gorice: kolona avtobusov, osebnih avtomobilov, večje in manjše skupine mladih so se zgrinjale proti stiškemu samostanu. Iz Ljubljane je pripeljal tudi poseben vlak. 'Kaj neki se dogaja v tej Stični?' se je zanimal uradnik na železniški postaji v Ivančni Gorici.« Tako se začne zapis v prispevku Jožeta Zadravca, ki je bil objavljen 27. septembra 1981 v tedniku Družina, potem ko se je v Stični odvilo prvo srečanje verne mladine iz vse Slovenije. A zametki festivala, ki je ostal priljubljen vse do današnjih dni, segajo še desetletje nazaj.

Od kod ideja za Stično mladih?

Pred 50 leti, leta 1971, so slovenski škofje ustanov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh