Zapri
Iskanje

Kam nas vodi Duh

Za vas piše:
Igor Bahovec
Objava: 08. 06. 2022 / 21:32
Oznake: Cerkev, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kam nas vodi Duh

Kam nas vodi Duh
Dr. Igor Bahovec, profesor na Teološki fakulteti UL. FOTO: Tatjana Splichal
V letošnjem binkoštnem času v slovenski Cerkvi zaključujemo proces škofijskega dela sinode o sinodalnosti. Tega smo lahko veseli, saj je temeljni klic sinode hoditi skupaj, poslušati drug drugega in skupaj prisluhniti Svetemu Duhu. Kajti Sveti Duh je prvi akter sinode.

V zadnjih mesecih so potekala mnoga sinodalna srečanja, pogosto v manjših skupinah. V takem okolju se ljudje lahko resnično pogovorimo in globlje srečamo. Ta del procesa se zaključuje s škofijskimi sinodalnimi dnevi in urejanjem poročil. Zato je primeren čas, da se ozremo na prehojeno pot in pogled usmerimo naprej.

Dobro se je spomniti, kako smo bili glede sinode nagovorjeni, kako povabljeni in kako smo se odzvali. Priznati je treba, da obstajajo velike razlike. Nekateri so imeli možnosti srečanj in jih je sinodalna dinamika nagovorila. Srečal sem veliko ljudi, ki so nad duhom sinodalnosti navdušeni. Zanimivo, da so različni, tudi precej stari ljudje, ki imajo izkušnje in modrost življenja, povedali, da sinoda prinaša upanje za življenje Cerkve. Mnogi ljudje tudi sami želijo nadaljevati sinodalni proces.

Po drugi strani pa je precej ljudi ostalo oddaljenih. Nekateri po lastni volji, drugi, ker niso bili povabljeni. Tretji pa so trdili, da sinode ne potrebujemo ali celo, da je to napaka. Del Cerkve težko sprejema spreminjanje Cerkve v skladu z 2. vatikanskim koncilom – škofovska sinoda je sad koncila in poteka več kot 50 let; novo je le to, da ta sinoda poteka kot daljši proces in se je začela z vključevanjem vseh kristjanov, celotnega vernega ljudstva.

Kakorkoli že, mislim, da se lahko z veliko hvaležnostjo ozremo na pretekle mesece. Treba pa se je spominjati: »če ni Duha, ni sinode«, kajti edino »Sveti Duh nas vodi tja, kamor hoče Bog in ne, kamor bi nas vodile naše ideje in osebni okusi« (papež Frančišek).

Kako lepo bi bilo, če naredimo, kar je v naši moči, da bomo sadove sinode znali in zmogli prenesti v življenje naše slovenske Cerkve.

Med predlaganimi temami so se mnogi ustavili pri prvih treh: hoditi skupaj, poslušati in jasno spregovoriti. Ti vidiki skupaj s praznovanjem poudarjajo medsebojno povezanost, graditev občestvenosti. Ključna beseda pri tem je dialog in razvijanje kulture dialoga. Resnični dialog ima dva vidika: najprej medsebojno povezanost in osebno poglobitev, spodbujanje kulture srečanja in bližine, sočutje. Slišati tudi krik ubogih in krik stvarstva. Drugi vidik je ustvarjalnost, katere del so novi izrazi dejavne ljubezni. Dialog spreminja. Mnogi so izkusili, da se glede dialoškosti lahko še veliko naučimo.

Podnaslov sinode je občestvo, soudeležba, poslanstvo. Vsi krščeni smo poklicani in poslani, soodgovorni za skupno poslanstvo Cerkve. Vendar, kaj pomeni soudeležba? Sinoda to temo poglobi s poudarki na dialogu v Cerkvi in družbi, ekumenizmu in sodelovanju pri soodločanju in vodenju Cerkve. Skupno delovanje pomeni, da skupaj razmišljamo, snujemo, molimo, se odločamo in delujemo. Pomeni novo miselnost, novo mentaliteto. Pomeni, da dejansko živimo kot skupnost, v kateri se duhovniki, poročeni in samski laiki, redovnice in redovniki zavedamo, da poklicanost izhaja iz krsta, birme, evharistije. V taki Cerkvi je prostor za bližino in ne oddaljenost med kleriki in laiki. Tako krščanstvo prinaša novo življenje. Med ključnimi vidiki nove mentalitete je razločevanje, duhovni način presojanja in odločanja.

Če želimo tako živeti, nam ne bo vseeno, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju sinode, ko se bo dinamika premaknila na raven škofovskih konferenc, kontinentalnih okvirov Cerkve in jeseni leta 2023 na sinodalno srečanje v Vatikanu. Lahko še naprej molimo, spremljamo dogajanje in predvsem pripravljamo držo odprtosti za sklepe sinode. Prosimo Duha, da bodo škofje na srečanja prinesli dejanski glas svojih krajevnih Cerkva, da bodo prisluhnili, kaj govori Duh in kaj izkušnje Cerkve v drugih delih sveta, in tako skušali skupaj prepoznati, kaj to pomeni za celotno Cerkev in za krajevne Cerkve. Kako lepo bi bilo, če naredimo, kar je v naši moči, da bomo sadove sinode znali in zmogli prenesti v življenje naše slovenske Cerkve.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh