Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam nas vodi Duh

Za vas piše:
Igor Bahovec
Objava: 08. 06. 2022 / 21:32
Oznake: Cerkev, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 11:24
Kam nas vodi Duh
Dr. Igor Bahovec, profesor na Teološki fakulteti UL. FOTO: Tatjana Splichal

Kam nas vodi Duh

V letošnjem binkoštnem času v slovenski Cerkvi zaključujemo proces škofijskega dela sinode o sinodalnosti. Tega smo lahko veseli, saj je temeljni klic sinode hoditi skupaj, poslušati drug drugega in skupaj prisluhniti Svetemu Duhu. Kajti Sveti Duh je prvi akter sinode.

V zadnjih mesecih so potekala mnoga sinodalna srečanja, pogosto v manjših skupinah. V takem okolju se ljudje lahko resnično pogovorimo in globlje srečamo. Ta del procesa se zaključuje s škofijskimi sinodalnimi dnevi in urejanjem poročil. Zato je primeren čas, da se ozremo na prehojeno pot in pogled usmerimo naprej.

Dobro se je spomniti, kako smo bili glede sinode nagovorjeni, kako povabljeni in kako smo se odzvali. Priznati je treba, da obstajajo velike razlike. Nekateri so imeli možnosti srečanj in jih je sinodalna dinamika nagovorila. Srečal sem veliko ljudi, ki so nad duhom sinodalnosti navdušeni. Zanimivo, da so različni, tudi precej stari ljudje, ki imajo izkušnje in modrost življenja, povedali, da sinoda prinaša upanje za življenje Cerkve. Mnogi ljudje tudi sami želijo nadaljevati sinodalni proces.

Po drugi strani pa je precej ljudi ostalo oddaljenih. Nekateri po lastni volji, drugi, ker niso bili povabljeni. Tretji pa so trdili, da sinode ne potrebujemo al...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh