Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kamen vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 12. 2022 / 09:31
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 19:59
Kamen vrh
Kamen Vrh. FOTO: Andrej Praznik

Kamen vrh

V minulih letih so po številnih vzpetinah širom Slovenije zaplapolale zastave. Visok zastavni drog stoji tudi na Kamen vrhu na severozahodnem koncu Male gore, ki ločuje Dobrepolje od velikolaške pokrajine. Pobočja Kamen vrha pokriva gozd, skalnati rob na vrhu pa je zračen in razgleden. Izlet nanj je še posebej zanimiv v hladnih zimskih dneh, ko se po nižinah razlije megla, gozdnate vzpetine pa štrlijo iz nje kot osamljeni otoki.

Sredi valovite velikolaške pokrajine leži naselje Velike Lašče, ki je imelo v začetku letošnjega leta 762 prebivalcev. Kot lahko preberemo na tabli, je zgodovina tega območja tesno povezana s stiškim samostanom, ki je tukaj krčil gozdove in naseljeval svoje kmete. Kraj se je razcvetel po odprtju železniške proge med Ljubljano in Kočevjem leta 1893, danes pa ga zaznamuje silno gost cestni promet.

Sredi Velikih Lašč stoji mogočna župnijska cerkev Marijinega rojstva z dvema zvonikoma. Pred njo je spomenik književniku Franu Levstiku, ki so ga postavili leta 1889, torej dve leti po njegovi smrti. Nekaj korakov stran pa vidimo rdeč planinski kažipot, ki nas vabi na Kamen vrh.

Od cerkve gremo po vijugasti cesti med hišami na jugovzhodni konec naselja. Tam zavijemo na klancu levo na poljsko pot, ki nas mimo pašnika pripelje do razpotja na gozdnem robu. Označena pot na Grmado zavije desno, mi pa nadaljujemo po gozdni cesti rahlo v levo. Tla pokriva tanka plast snega, nad...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh