Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani v ZDA

Za vas piše:
Tine Golež
Objava: 30. 11. 2022 / 12:42
Oznake: Družba, Svet, Vera
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:48
Katoličani v ZDA
Leta 1750 je pod angleško krono spadalo le ozemlje, ki je obarvano roza. Francoski del je moder, medtem ko je pod Španijo spadalo oranžno ozemlje. Država Maryland je okoli mesta Baltimore.

Katoličani v ZDA

Nekoč preganjani, danes v vodstvu države, pa vendar …

Bralci Slovenskega časa vemo, da je bila rajnka Jugoslavija huda mačeha za katoličane. Najstarejši so občutili svojo tretjerazrednost zaradi katolištva, mlajši pa smo sicer živeli v manj svinčenih časih, a še vedno opazno kot drugorazredni državljani. Najmlajšim je bilo to prihranjeno; večinoma pa vedo, da smo bili država, v kateri so bili nekateri bolj enakopravni kot drugi, če se milo izrazim.

Ko smo se tedaj ozirali proti Združenim državam Amerike, smo že vedeli, da se tam ob siceršnji verski svobodi ne cedita le mleko in med. Vsekakor je večina naših rojakov za svoj družbeni in denarni uspeh prav trdo delala. Najbrž pa je le malokdo pomislil, da so bila tudi v ZDA obdobja, ko so bili katoličani dobesedno preganjani.

Pred letom 1776

Kmalu po letu 1600 so začele nastajati angleške kolonije. V tem času so bili katoličani precej na udaru v Angliji, tako da se je enak odnos odražal tudi v kolonijah. Ne le v angleških, tudi v tistih, ki so jih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh