Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdaj naj bodo birme?

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 14. 02. 2023 / 19:44
Oznake: Birma, Mladi, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 10:47
Kdaj naj bodo birme?
Birma. FOTO: Arhiv Družina

Kdaj naj bodo birme?

Pri nas je od nekdaj veljajo, da je nedelja Gospodov dan. Vedno, tudi ko kdo od bližnjih ni prejel zakramenta sv. birme, smo radi šli k tej lepi slovesnosti. V zadnjih letih pa se pogosto zgodi, da so te slovesnosti tudi na soboto ali celo na petek, tudi če je to ravno 27. april, zaradi česar pride do prekrivanja z drugimi slovesnimi dogodki zunaj cerkve. Zanima me, kako to, da kljub temu da nedelj ni malo in da birma v večini župnij ni vsako leto ter kljub večjemu številu birmovalcev birme niso le na nedeljo?

Spoštovani gospod Janez, postavili ste zanimivo vprašanje. Najbrž se še kdo, ne samo vi, sprašuje, zakaj birme niso samo na nedeljo. Zakaj so tudi ob sobotah, še bolj pa, zakaj so na nekatere dela proste dneve, ki so med tednom?

Najprej naj vas potrdim v ugotovitvi, da je nedelja Gospodov dan. »Nedelja je najodličnejši dan liturgičnega občestva, ko se verniki zberejo, da se ob poslušanju Božje besede in z udeležbo pri evharistiji spominjajo trpljenja, vstajenja in poveličanja Gospoda Jezusa ter se zahvalijo Bogu« (KKC 1167). V tem smislu imata nedelja in nedeljska maša čisto posebno mesto v življenju kristjana in v življenju vernega občestva.

Za birmo pa KKC pravi, da ta zakrament »tiste, ki so krščeni, popolneje poveže s Cerkvijo, jih obogati s posebno močjo Svetega Duha in jim tako nalaga strožjo dolžnost, da kot resnične Kristusove priče hkrati z besedo in dejanjem razširjajo in branijo vero« (KKC 1285).

O kraju in času podeljevanja zakramenta birme...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh