Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo zaradi umetne inteligence ob službo?

Za vas piše:
Matjaž Ropret
Objava: 24. 01. 2023 / 08:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 09:22
Kdo bo zaradi umetne inteligence ob službo?
FOTO: Pexels

Kdo bo zaradi umetne inteligence ob službo?

V zadnjih tednih naključne in tudi bolj zainteresirane uporabnike navdušuje in vznemirja, tudi straši nekakšen klepetalnik ChatGPT.

Nekaj časa je bil skoraj stalno prezaseden, a odkar so uvedli obvezno prijavo (ali z Googlovim/Facebookovim profilom ali prek ustvarjanja uporabniškega računa), je mogoče to umetno inteligenco skoraj vedno preizkusiti. Tudi v slovenščini, čeprav najboljše rezultate daje v angleščini.

Na storitev lahko gledamo kot na bolj »načitano« navidezno pomočnico za podajanje takih in drugačnih odgovorov, kakršne so na svoje spletne strani že dodali mnogi operaterji, trgovci in drugi ponudniki. Gre za razširjeni spletni iskalnik z jezikovnim znanjem, saj ne izpisuje zgolj zadetkov ali rezultatov v alinejah, temveč oblikuje koherenten odgovor. Vendar zna še več. Poprosimo jo lahko za pesmico, pravljico za lahko noč, zgodbico ali novinarski članek in nam bo ustregla.

Ker so rezultati nepričakovano dobri, je marsikoga zaskrbelo. Kaj bo, če bodo medijske hiše namesto novinarjev pisanje (preprostih) člankov zaupale umetni inteligenci? Če jo bodo založbe »najemale« za knjige names...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh