Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kipar

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 19. 04. 2023 / 08:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2023 / 09:10
Kipar
FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Kipar

»Vsak kamen ima v sebi kip in naloga kiparja je, da ga odkrije.« Misel pripisujejo slavnemu kiparju Michelangelu, papež Frančišek pa jo je uporabil kot prispodobo v lanski poslanici za svetovni dan molitve za duhovne poklice, ko je v duhu »sinodalne Cerkve« – predvsem prepleta njenih treh življenjskih stebrov: občestva, sodelovanja in poslanstva – govoril o poklicanosti.

»Če je to umetnikov pogled, je Božji pogled še veliko globlji od tega,« piše papež: v tistem dekletu iz Nazareta je videl Božjo Mater, v ribiču Simonu je videl Petra, skalo, na kateri bo gradil Cerkev, v cestninarju Leviju je videl apostola in evangelista Mateja, v Savlu, krutem preganjalcu kristjanov, je videl Pavla, apostola narodov … »Božji ljubeči pogled vedno seže do nas, se nas dotakne, nas osvobodi in preoblikuje ter nas naredi za nove ljudi. Poklicanost tako kot svetost ni izredna izkušnja, rezervirana za redke izbrance – namenjena je vsakomur, saj Bog gleda na vsakogar in ga kliče.« Duhovni poklic se po besedah Frančiška »rodi po zaslugi umetnosti božanskega Kiparja«, ki po molitvi Cerkve »s svojimi rokami« iz nas izkleše mojstrovino, h kateri smo poklicani.

Četrta velikonočna nedelja nam v Božji besedi predstavi podobo Dobrega pastirja, ki pozna svoje ovce, jih kliče, hrani, vodi. Na to nedeljo v Cerkvi obhajamo svetovni dan molitve za duhovne poklice. Božja bese...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh