Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kljun je njena največja posebnost

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 01. 02. 2023 / 09:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:10
Kljun je njena največja posebnost
FOTO: I. E.

Kljun je njena največja posebnost

Zbiljsko jezero v tem času obiskujejo številne vodne ptice. Prevladujejo labodi grbci, črne liske, mali ponirki, čopaste črnice in mlakarice, občasno pa se pojavijo tudi bolj redki gosti.

V preteklosti sem na tej vodi že opazoval par progastoglavih gosi in kodrastega pelikana, ob zadnjem obisku pa sem fotografiral samca žličarice (Anas clypeata). Odločno je brazdal vodno gladino ter s kljunom, potopljenim v vodi, tipal za čim užitnim. Za pisano pernato množico se ni menil, niti se ji ni izogibal. Imel sem priložnost opazovati uspešnost uporabe njegovega nenavadnega kljuna, po katerem je vrsta dobila ime.

Žličarica živi na zelo obsežnem območju. Naseljuje celotno Evrazijo in zahodni del Severne Amerike, v zimskem času pa se umakne na prezimovališča v Mehiko, severne predele Južne Amerike, severno in vzhodno Afriko, Indijo in južno Kitajsko, odvisno od tega, za katero populacijo gre. Manjše število teh rac prezimuje tudi v Sloveniji, še manj pa jih gnezdi. Največkrat jih lahko opazujemo na preletu, ko se selijo. Žličarice živijo na manjših stoječih vodah, katerih bregovi so bogato poraščeni predvsem z ločjem in trsjem. Rade imajo plitvine, kjer s pri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh