Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga oblikuje srce

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 30. 11. 2022 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 09:39
Knjiga oblikuje srce
Jernej Šček in David Ahačič sta predstavila knjigo Bartoloméja de las Casasa. FOTO: Ivo Žajdela

Knjiga oblikuje srce

Vrednost knjige se ne konča s tem, da okrasi naše knjižne police, temveč jo na novo odkrivamo vsakič, ko se zatopimo v njene besede.

Pogosto navajamo nespodbudne podatke o bralni kulturi med Slovenci, a kljub temu glede na majhno število govorcev slovenskega jezika izdamo relativno veliko število knjig, kar daje vtis, da je knjiga v naši kulturi tudi pomemben statusni simbol. Knjiga je orodje zoper nevednost, malodušje, strah, izgubljenost v vrtincu družbenih sprememb, dolgočasje, vkalupljenost, sivino vsakdana. Najsibo lepo ilustrirana slikanica ali tehtno napisan esej, vsaka iskrena in dobra knjiga je tudi potrebna, ker bralca vzgaja v pridobivanju modrosti in prepoznavanju lepega.

Slovenska knjiga ne potrebuje le bralcev, temveč tudi kupce. Ravno zato imamo tudi sejem v pravem pomenu besede tik pred najbolj živahno prodajno sezono, pred vrvežem decembrskega obdarovanja. Pravi knjigoljubci uživajo v razgledovanju med naslovnicami in na obknjižnih dogodkih, navsezadnje pa knjige tudi kupijo in si doma postavijo svoj lasten »sejem po sejmu«, svoje lastno kulturno svetišče. Knjižni sejem je neprecenljiv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh