Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko pomagaš drugim, še bolj pomagaš sebi

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 16. 11. 2022 / 07:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 08:51
Ko pomagaš drugim, še bolj pomagaš sebi
Marjan Drčar, terapevt v programu Vrtnica. FOTO: Ivo Žajdela

Ko pomagaš drugim, še bolj pomagaš sebi

Marjan Drčar kot soustanovitelj programa Vrtnica v Zavodu Samarijan dela predvsem z odvisniki od alkohola in brezdomci. Na dan praznovanja 19. obletnice treznosti je z nami delil svojo pot od brezdomstva do polnega življenja.

»Zgodba se začne leta 2003, ko sva brezdomca prišla klošarit v Portorož. Spala sva v zapuščenem hotelu in ko sva izvedela, da v portoroškem župnišču dajejo topel obrok, sva to vsakodnevno izkoristila. Potem sva šla nazaj 'žicat'. Kar sva 'nažicala', sva seveda zapila. Nekega dne je bilo župniku, pokojnemu očetu Francu Prelcu, dovolj. Rekel je, naj kaj narediva ali pa ne bova več dobivala hrane. Povedal nama je, da bo naslednji dan tam srečanje anonimnih alkoholikov; naj greva pogledat.

Iz strahu pred izgubo toplih obrokov sva res prišla – oba pijana. Voditeljica, tudi sama zdravljena alkoholičarka, je nato skoraj vsakodnevno prišla do naju in govorila: 'Nehajta piti, bosta videla, kakšno lepo življenje vaju čaka!' Kakšno lepo življenje? Zdelo se mi je, da že imam čisto lepo življenje. Bližal se je čas martinovanja in z nama je hotela skleniti kompromis, da bi nehala piti po martinovanju. Kot alkoholik sem moral imeti zadnjo besedo, zato sem rekel: 'Ženska, ne bo po tvoje,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh