Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko so dijakinjam in dijakom v šoli kratene verske pravice

Katja Zver
Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 03. 2023 / 08:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 10:17
Ko so dijakinjam in dijakom v šoli kratene verske pravice
Dekle s križem in dekle s hidžabom. FOTO: Pexels

Ko so dijakinjam in dijakom v šoli kratene verske pravice

Na eni izmed ljubljanskih srednjih šol je pred kratkim prišlo do incidenta glede izražanja verske pripadnosti. Po poročanju medijev je dijakinja v razred prišla s hidžabom, kar profesorju ni bilo všeč. Dejal ji je, da »nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu«, in od nje zahteval, da ruto sname, sicer je ne bo več poučeval. Dijakinja je naposled zapustila razred.

Ob dogodku so na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pojasnili, da so dijakom simboli verske pripadnosti dovoljeni, verska svoboda je ena izmed temeljnih človekovih pravic. Temeljni načeli laičnosti in nevtralnosti javne šole pa ne dopuščata prisotnosti religioznih simbolov v prostorih, kjer se izvaja pouk, so pojasnili. Težave zaradi izražanja verske pripadnosti je tokrat imela muslimanska dijakinja, podobno bi se lahko zgodilo tudi kristjanom.

Kaj narediti v primeru, če bi vas drugi poniževali zaradi vaše veroizpovedi? Na koga se obrniti in kaj storiti v danem primeru, smo povprašali Silvo Kastelic, ravnateljico Srednje zdravstvene šole Ljubljana, Sama Repoluska, ravnatelja Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru, Lily Schweiger Kotar, pomočnico ravnatelja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, in Marijo Krebelj, profesorico slovenščine v enem izmed javnih vzgojnih zavodov in posvečeno sestro v Skupnosti Emanuel.

Silva Kastelic

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh