Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Binkoštna nedelja

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 08. 06. 2022 / 12:30
Oznake: Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 18:41
Binkoštna nedelja
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Binkoštna nedelja

Pogovor z dr. Nino Krajnik na binkoštno nedeljo na TV Slovenija je bil posebno doživetje. Razkrila in razložila nam je zmote in paradokse, ki se dogajajo v naši družbi, ter njihov izvor.

Velja za pionirko Lacanove psihoanalize v Sloveniji, kar je še posebej zanimivo. Lacana so nam ves čas prikazovali kot levičarskega filozofa, čeprav je bil deklarirano proti levici. Cenzurirali so ga tako, da so prevajali tekste, ki so jim ustrezali, jih trgali iz konteksta … S pomočjo psihoanalize poskuša razložiti, kako lahko norost enega postane norost vseh. Ne vseh enako, vendar norosti v političnem in kulturnem kontekstu sledi norost vsega sveta.

Ko se je po 12 letih študija v tujini vrnila v Slovenijo, se je tukaj srečala s kulturo onemogočanja in doživela oviranja. »Šlo je za oviranje z več strani in predvsem kroga, ki je v slovenskem prostoru znan pod imenom teoretska psihoanaliza ali lacanovska filozofija.« Najbolj znan predstavnik je Slavoj Žižek. Iz tega kroga izhajajo širši centri moči, ki so bolj politično, ekonomsko usmerjeni in kjer ima posebno vlogo Gregor Golobič. Ponazorila je pojem divje svobode, čemur smo priča v današnji družbi, ko si prevladujoče skup...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh