Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Košutna, Kompotela in Mokrica

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 08. 2021 / 15:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 15:17
Košutna, Kompotela in Mokrica
Planina Koren, na desni Košutna / A.P.

Košutna, Kompotela in Mokrica

V okolici Krvavca, zimskošportnega središča pod 1.853 metrov visoko istoimensko goro, je več lahko dostopnih vrhov, ki jih povezujejo označene planinske poti. Na nekaterih je ob sobotah živahno kot na ljubljanski tržnici, na drugih lahko v istem času posedamo sami, vsem pa je skupno to, da so zelo razgledni.

Na Krvavec se lahko povzpnemo tudi iz doline, a za tak po­dvig se odločijo le redki. Večina se pripelje do planine Jezerca (1.400 m), kjer je treba za celodnevno parkiranje odšteti dva evra. Na ovinku pred zapornico nas rdeč kažipot vabi proti Kompoteli. Nad njim se vzpnemo do kolovoza, ki nas vodoravno čez pobočje pripelje do Kriške planine. Tam gremo desno skozi podhod pod smučarsko progo. Pri kalu, iz katerega pije krava, preskočimo žičnato ograjo in mimo odcepa proti Kamniškemu vrhu nadaljujemo do konca pašnika.

Za kovinskimi vrati nas objameta drevje in grmovje. Steza se počasi vzpne na rob, s katerega lepo vidimo Košutno, Veliki Zvoh in precejšen del poti pred seboj, nato se strmo spusti in krene znova navkreber. Z desne se nam pridruži označena pot iz Kamniške Bistrice. Pol kilometra pozneje je vzpona konec. Drevje se razmakne, mi pa se čez travnato pobočje spustimo na planino Koren.

Pri kažipotu nad kočo zapustimo direktno pot na Kompotelo, po kateri gre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh