Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulturni delavec, rojen v taborišču

Za vas piše:
Martina Piko Rustia
Objava: 19. 10. 2022 / 12:18
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 12:21
Kulturni delavec, rojen v taborišču
Ob podelitvi Tishlerjeve nagrade. FOTO: Družina

Kulturni delavec, rojen v taborišču

Nužej Tolmajer je bil rojen 23. julija 1942 v izgnanstvu – v nemškem taborišču Frauenaurach v Erlangnu. V poklicnem življenju je deloval pri Narodnem svetu koroških Slovencev in bil tajnik Krščanske kulturne zveze (1965–2004). Od leta 2004 je predsednik Narodopisnega društva Urban Jarnik, ki je pravni nosilec Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik. Živi v Verovcah na Radišah pri Celovcu. Konec januarja je prejel Tischlerjevo nagrado, ki jo podeljujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev.

Kaj vam pomeni Tischlerjeva nagrada?

Zame je to nekaj prav posebnega. Ob pogrebu dr. Joška Tischlerja sem doživel, kako so nemški skrajneži želeli preprečiti, da bi ga pokopali v družinskem grobu na pokopališču v Žrelcu. To me je tako prizadelo, da sem rekel Francu Kattnigu, takratnemu vodji Mohorjeve družbe, in Janku Zerzerju, takratnemu predsedniku Krščanske kulturne zveze, da je treba nekaj storiti v spomin na to veliko osebnost koroških Slovencev. Sam sem imel v mislih bolj obširno publikacijo o njem, pa je gospod Kattnig dal pobudo, da je treba po Tischlerju poimenovati nagrado.

Rodili ste se pred osemdesetimi leti v taborišču.

Rodil sem se v taborišču Frauenaurach v Erlangnu kot sin pregnanke Marije Tolmajer, ki je bila izgnana z mojo 14-mesečno sestro Marjanco in očetovo teto Mojco Orlič. Vse tri so gestapovci 14. aprila ob rani uri zjutraj odpeljali. Mama je padla v nezavest, takšno so jo naložili na konjsko vprego in jo odpeljali do tovornj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh