Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepota v okušanju razsežnosti ljubezni

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 05. 04. 2023 / 08:17
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2023 / 11:11
Lepota v okušanju razsežnosti ljubezni
darovanje, maša, evharistija, hostija, kelih, duhovnik. FOTO: Tatjana Splichal

Lepota v okušanju razsežnosti ljubezni

Resnica velikonočne skrivnosti Kristusove smrti in vstajenja, s katero smo odrešeni, se nam razodeva in daje v bogoslužju, zlasti v evharistiji.

Obredje velikega tedna nam ponuja vso lepoto bogoslužja, ki je prežeto s simbolno govorico. Postavlja pa nam tudi vprašanja: Ali je lepota bogoslužja v estetiki? Kakšen je pomen posameznih gest, dejanj, besed in simbolov? Kaj se skriva v ozadju simbolne govorice? Kje naj se naučimo brati simbole? Kako naj se usposobimo za polno življenje bogoslužnih dejanj, da ne bo maša le naša dolžnost, ampak nekaj, po čemer nas žeja?

Odgovore smo iskali v apostolski spodbudi papeža Frančiška Srčno sem želel, ki vabi k razmišljanju o lepoti in resnici krščanskega praznovanja, in v pogovoru s sestro Boženo Kutnar, ki je med drugim povedala: »Lepota bogoslužja ni v estetiki. Ko gledamo Kristusa na križu, ne iščemo estetske lepote, kot je napovedal Izaija: 'Ni imel podobe ne lepote, da bi ga hoteli videti, ne zunanjosti, da bi si ga želeli' (Iz 53,2). Okušamo pa ljubezen, kot pravi Pavel Florenski: 'Razodeta resnica je ljubezen, uresničena ljubezen pa je lepota.'«

Vstop...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh