Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubiti sovražnike

Za vas piše:
Mitja Markovič
Objava: 25. 01. 2023 / 12:07
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubiti sovražnike
Mavrica
Ilustracija: Bojana Dimitrovski

Ljubiti sovražnike

Homilija ob evangeliju 7. nedelje med letom.

Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.‹ Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,38-48)

Težko, a ne pretežko.

Ujej, tole pa se zdi kar malce pretežko, kaj se vam zdi, dragi otroci? No, vsaj meni se zdi kar zahtevno.
Včasih je težko imeti rad še tiste, ki imajo nas radi. Še bratci in sestrice se kdaj prepirajo in drug na drugega kričijo. Pa se imajo sicer zelo radi. In še ati in mamica se kdaj skregata, pa sta mož in žena in se imata neizmerno rada.

Četudi se včasih skregamo, je pomembno, da se tudi opravičimo. FOTO: Pexels

Krog sovraštva …

Jezus nam naroča, naj imamo radi celo tiste, ki nas ne marajo. In nas vabi, naj molimo za tiste, ki nas nimajo radi.
Z Jezusom se seveda zelo strinjam. Krog sovraštva je nekako treba prekiniti, sicer se začne vrteti čedalje hitreje in se samo še poglablja. O čem govorim? Zamislimo si, da ima prijatelj slab dan in se znese name. Potem sem užaljen in razmišljam, kako bi se mu maščeval. In potem se on meni hoče še bolj in tako dalje ... Tako nikamor ne pridemo ... Razen v čedalje večje brezno zla, sovraštva in maščevalnosti.

… prekinimo z dobrim!

Jezus pravi, da smo kristjani povabljeni, da ta krog zaustavimo. In da odpustimo. Da odgovorimo z ljubeznijo in dobroto tudi tistemu, ki trenutno ne premore drugega kot sovraštvo. In da molimo za tiste, ki nas ne marajo.

Prijateljstvo je odličen način, da prekinemo krog sovražtva. FOTO: Shutterstock

In zakaj ravno kristjani?

Ker mi še posebej čutimo, kako nas ima Jezus rad. Vedno nam odpusti. Nikoli nam ne zameri. Nikoli se nam ne maščuje. In ker to čutimo, se laže potrudimo in imamo radi tiste, ki nas ne marajo. Ker nas ima Jezus neskončno rad, imamo lahko tudi mi radi vse. Čim bolj smo povezani z Jezusom, tem laže nam gre to od rok. In od srca.

Molitev
Jezus,
hvala, ker me imaš vedno rad.
Prosim, pomagaj mi,
da bom znal imeti rad vse ljudi
in da bom znal prekiniti krog sovraštva z dobrim.
Amen.

Članek je bil objavljen v februarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh