Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lučnik

Za vas piše:
Sabina Grošelj
Objava: 01. 09. 2021 / 16:07
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lučnik
Foto: Shutterstock

Lučnik

Dokazano protivirusno delovanje proti obema tipoma gripe

V letu, ko nas še posebej skrbi pozeba in s tem zmanjšanje števila cvetov in plodov na drevesih, je kakršnakoli dodatna paša za čebele, ki so za svojo hrano prikrajšane še bolj kot mi, zelo zaželena in zlahka jim jo zagotovimo na svojih vrtovih. Če pa zraven koristno uporabimo čebelam všečen pridelek, sta to kar dve muhi na en mah. Pokončen mogotec - poznamo ga kar v nekaj različicah, čudovito rumeno pobarva naše vrtove in se rad zaseje izven meja naše posesti (hvala bogu). Včasih ga najdemo v naravi, čeprav se tam v večji meri nahaja precej manjši drobnocvetni lučnik. Lučniki so magnet za čebelice, ose in čmrlje in moramo biti pazljivi, da nas pri nabiranju cvetov ti vrli nabiralci po nesreči ne pičijo ali ugriznejo.

Skoraj dvometrski velikan

Rastlina je v vseh pogledih čudovito učinkovita in poznana in si prav gotovo zasluži podroben opis. Verbascum densiflorum – velecvetni lučnik iz družine črnobinovk, kjer so sama zelišča, ali njegovi bratci V. thapsiforme in V. phlomoides so pogostejši na evrazijski celini, vsi imajo številne in večje cvetove, čez lužo pa je več drobnocvetnega lučnika V. thapsus, katerega uporaba se malo razlikuje od evropske farmakopeje.

Je skoraj dvometrska dvoletna rastlina, ki ima rada suho sončno kamnitopeščeno rastišče. Pri meni se ne »zmrduje«, saj se zaseje vsepovsod, lepo se ukorenini ravno na potkah in zunaj vrta tam, kjer ga najmanj pričakujem. In potem so na vrsti selitve in prepričevanja, naj vendar raste v svoji gredici. V prvem letu zraste velika kosmata sivozelena listna rozeta, steblo z velikimi rumeni cvetovi s petimi venčnimi listi in prašniki je na vrsti naslednje leto. Cvetovi dišijo po medu in imajo sladkast okus. En cvet ima tristo semen in izračunali so, da pride na eno rastlino do 50.000 semen. Vsak dan se pojavi nov set cvetov, ki venejo proti večeru in odpadejo sproti, cvetijo od junija do julija ali celo dlje.

Odličen tudi pri obolenju dihal

V uporabi je že od antičnih časov, a so ga slabo poznali in v njem videli rešitev zgolj za rane, edeme, opekline ali ga uporabljali kot kapljice za ušesa, hemoroide. Latinsko ime je dobil, ker so z njim zdravili tudi živali. Hitro so ugotovili, da se da s posušenimi stebli, namočenimi v smolo, ponoči svetiti. Nadeli so mu nadimek papeževa sveča. V Ameriki so ga uporabljali za pogrebne sprevode kot baklo; v zdravilstvu pa pri pikih škorpijonov, za spiranje oči in proti jetiki. Celo liste so zvili kot tobak in s kajenjem zdravili pljučne bolezni. Indijanci so uporabljali konzervatorsko moč v listih in vanje zavijali hitro pokvarljivo sadje ipd. Šele 16. stoletje je prineslo spoznanje, kako odlično pomaga pri obolenjih dihal.

V tradicionalni kitajski medicini je lučnik Jupitrova rastlina in sodi v skupino hladnih jin zelišč in zdravi pljuča, hemoroide in ušesna obolenja, tudi šumenje v ušesih (tinitus). Nemške dežele so ga uporabljale za šibko in žalostno srce, in sicer cvetove kot edino začimbo za meso ali ribo, proti težavam v prsnem košu so kuhali cvetove skupaj s komarčkom v belem vinu, zmečkane liste so polagali na rane. Suhe cvetove so namakali v olju in izdelali kapljice za vneta ušesa (naj tu opozorimo, da se ga ne uporablja za predrt bobenček ali pri vnetjih srednjega ušesa!). Čaj so uporabljali proti glistam, aftam in hemoroidom. Ravno tako so cvetove štiri tedne namakali v žganju in s pripravkom masirali revmatoidne boleče sklepe. Iz cvetov, kuhanih v mleku, so naredili obkladke za mozolje in ture. S cvetovi so barvali volno in svetle lase. Korenino so uporabljali za čaj kot pomoč pri limfi, krčih, driski. Danes je ta raba prešla. Upam, da cvetov ribiči ne uporabljajo več za omamljanje rib za boljši ulov. Ribe so namreč kar priplavale na vrh vse zadete in ulov je bil zagotovljen.

Odganja zle duhove in prehlad

Rastlina je res magična. Iz stebla so izdelovali stenj za sveče za uroke. Na vrtu naj bi okoli rastline plesali kolo vilinci, po cerkvah po so škropili z vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi, pri Marijinem vnebovzetju, saj velja za Marijino rastlino. V Indiji visi nad vrati in okni kot obramba pred zlimi duhovi. Velja za čarno rastlino za priklic poguma, zaščite, zdravja, ljubezni in za odganjanje demonov in nočnih mor. Listi v čevljih pa naj bi odganjali prehlad.

V Evropi se danes uporabljajo cvetovi za čaj, skupaj s trpotcem in timijanom. Nabiramo jih na lep dan za cvet takoj zjutraj, ko se rosa posuši in preden čebelice poberejo vso medičino. Na umetni toploti se pri manjši temperaturi hitro posuši. Cvetovi so zelo občutljivi in hitro izgubijo rumeno barvo in vse svoje učinkovine, kot so triterpeni proti kašlju, sluzi za redčenje telesne sluzi in oblaganje sluznic, glikozidi proti vnetjem in flavonoidi, ki delujejo kot blago odvajalo. Sluzi so občutljive na temperaturo, a nikjer v literaturi ne svarijo pred kuhanjem. Jaz bi ga raje namočila čez noč in le polovico te tekočine uporabila za poparek in zmešala skupaj, da bi dobila kompleksno sestavo učinkovin. Pravi odmerek bi bil dve žlički za pol litra tekočine. Zraven sodi med, in okusen zdravilen napitek je tu.

Primeren je pri vseh oblikah kašlja, pa pri astmi, pljučnici, vnetju grla, okužbah dihal, bronhitisu, celo tuberkulozi.

Shranjen kot sirup

Jaz ga dajem v čaje zaradi barve, zdravilnost pri meni daje v sirupu. Vsak dan pridno nabiramo cvetove in jih po plasteh nalagamo v velike kozarce, ki jih položimo na sonce. Plast cvetov, plast sladkorja in tako dalje, zadnja plast je seveda sladkor. Vsak dan potlačimo, tekočina bo rjavkasta in skoraj črna in vlečljiva. Po nekaj tednih, ko se vse stopi, precedimo čez gazo v razkužene stekleničke in zaprto hranimo na temnem in hladnem prostoru. Za otroke od 8 mesecev dalje in vse odrasle je primeren pri vseh oblikah kašlja kot ekspektorant, pa pri astmi, pljučnici, vnetju grla, okužbah dihal, bronhitisu, celo pri tuberkulozi. Njegova sluz oblaga vse sluznice, zato je koristen tudi pri težavah s želodčno sluznico.

V laboratoriju so dokazali protivirusno delovanje proti obema tipoma gripe in herpesu simplexu. Za covid najbrž niso delali raziskav, vendar njegova uporaba ne škodi. Velja pravilo, da čeprav je rastlina dokaj varna za majhne otroke in nosečnice, je treba biti zaradi sluzi zelo pozoren pri ledvičnih bolnikih, ki jim uporabo odsvetujem.

V kulinariki ga lahko uporabimo kot začimbo ali okras na jedeh in juhah, liste pa lahko v olju ocvremo za prigrizek. Za peko in cvrtje porabite kokosovo olje, ne oljčno.

Prinesite vendar to rastlino na svoj vrt ali se s košarico povabite k sosedu na kavo in mu olajšajte pobiranje cvetov.

Avtor: Sabina Grošelj

Kupi v trgovini

Praznična
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh