Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Paš (1944–2023)

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 15. 03. 2023 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 13:42
Marija Paš (1944–2023)
Marija Paš. FOTO: Osebni arhiv

Marija Paš (1944–2023)

V petek, 10. marca, smo se na pokopališču v župniji Sevnica poslovili od mame Marije. Marija Paš, dekliško Perc, se je rodila med vojno, 9. aprila leta 1944, v majhni, razpotegnjeni vasici Pečje blizu Sevnice, kjer se je leta 1965 v isti vasici tudi poročila.

Že kot najstnica je morala čuvati otroke drugih družin in se že kot dekle zaposlila v tovarni Lisca, kjer je s sodelavkami za šivalnim strojem izdelovala kvalitetne in priznane izdelke. Rodila je štiri otroke: Stanka, Mirka, Marjetko in Davorina.

Spominjam se je podobno, kot se je svoje matere spominjal pisatelj Ivan Cankar v črtici Na Klancu. Tudi do naše domačije vodi klanec, v katerega je rinila svoje kolo, ko se je vračala iz službe domov. Otroci smo sedeli na klopci vrh tega klanca in opazovali dolinico pod seboj, da bi zagledali mamo. Ko smo jo zagledali, se je naslonila na kolo in si popravila ruto, očitno veselo in ponosno. Otroci smo stekli po tistem kamnitem, prašnem klancu navzdol proti njej. Ko smo prispeli do nje, smo jo objeli. »Mama, mama!« Vedno je odgovorila: »Rada vas imam.« Pomagali smo ji riniti kolo v tisti klanec in ko smo prispeli na vrh, nam je iz svoje torbice dala bonbončke in čokoladice. Za nas je bila res Mama z veliko začetnico.

V čas...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh