Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za Kardelja

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 10. 08. 2022 / 22:55
Oznake: Maša, Zgodovina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 23:19
Maša za Kardelja
Dr. Jože Možina in dr. Jože Dežman. FOTO: zajem zaslona

Maša za Kardelja

Ko se bližamo dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga na pobudo resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu obhajamo 23. avgusta (torej na dan, ko sta si leta 1939 v roke sporazumno segla nacistični in stalinistični totalitarizem ter dober teden dni pozneje zatem skupaj sprožila drugo svetovno vojno), se vsaj komu v slovenski družbi misel umerja v to smer in tako tudi v ohranjanje spomina na preteklost, saj, kot beremo v omenjeni resoluciji, »brez resnice in spomina ni sprave«.

Iskanje resnice in spominjanje kot spravno vodilo ima lahko veliko oblik, gotovo pa imajo v tem okviru pomembno vlogo tudi ravnanja, ki sodijo v območje vere; ne nazadnje, pojem sprave je pravzaprav v svojih bistvenih razsežnostih krščanski pojem. Koliko je vsako leto denimo maš, ki so darovane za žrtve treh totalitarizmov, ki so pustošili po slovenskih tleh. Najbolj znane in medijsko »pokrite« so spravne mašne daritve v Kočevskem rogu in na Teharjah, a še bistveno več je tistih, za katere darujejo in vedo po številnih slovenskih župnijskih in podružničnih cerkvah.

Ena takih maš pa je pred časom vstopila tudi v širši javni prostor. V mislih imamo drobno, tako rekoč mimobežno omembo iz sicer zelo odmevnega junijskega Intervjuja na TV Slovenija, v katerem je voditelj dr. Jože Možina gostil direktorja Muzeja novejše zgodovine in predsednika vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jožeta Dežmana. V njunem besedovanju je bila navržena informacija, d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh