Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matilda Rebevšek (1932–2022)

Za vas piše:
Milena Jurgec
Objava: 07. 12. 2022 / 09:30
Oznake: Maša, Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 18:59
Matilda Rebevšek (1932–2022)
Matilda Rebevšek. FOTO: Milena Jurgec

Matilda Rebevšek (1932–2022)

Matilda Rebevšek se je rodila 22. maja 1932. Pot jo je pripeljala v družino Jurčak v Vojnik, kjer je bil nekoč doma salezijanec Martin Jurčak. Matilda je tam spoznala soseda Vinka Rebevška in si z njim ustvarila družino. Bila je dobra gospodinja, mati in žena, poleg tega pa je delala na kmetiji in še komu pomagala.

Ko so se nabrala leta in so v Vojniku zgradili Špesov dom starejših krajanov, se je takoj odločila, da se preseli vanj. V njem je bivala skoraj dvajset let.

V isti dom se je takrat preselil duhovnik Franc Brecl, ki je v kapeli vsak dan maševal in obiskoval bolnike. Matilda oz. Tilčka, kakor so jo vsi imenovali, je vsak dan pomagala pri pripravi maše, pomagala je tistim, ki so se želeli udeležiti maše, in duhovniku, vsak dan sproti je povedala, kdo se slabše počuti, kdo želi njegov obisk. Duhovnika je spremljala pri prinašanju svetega obhajila ter poslednjega zakramenta bolniškega maziljenja. Mnogim je pomagala, da so prejeli zadnji zakrament. Vse stanovalce doma je poznala in bila glavni informator, če je kdo želel izvedeti, v kateri sobi je kdo. Bila je zelo prijazna, a tudi odločna. Pomagala je sostanovalcem, če je kdo kaj potreboval. Zadnjih nekaj let so ji življenjske moči pojenjale in na praznik svetega Martina je, spravljena z Bogom, odšla v večnost.

Maša j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh