Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med žrtvami ne bi smelo biti razlik

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 24. 08. 2022 / 09:55
Oznake: Družba, Zgodovina
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 09:59
Med žrtvami ne bi smelo biti razlik
Dr. Tomaž Ivešić. FOTO: Tatjana Splichal

Med žrtvami ne bi smelo biti razlik

Dr. Tomaž Ivešić, direktor Študijskega centra za narodno spravo, ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

V torek, 23. avgusta, na dan, ko je šla v tiskarno ta številka Družine, smo obhajali dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spominski dan je (kot opomnik na 23. avgust 1939, ko sta si s sporazumom Hitler-Stalin podala roko nacizem in komunizem) uveljavila resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz aprila 2009, že istega leta pa smo ta dan v memorialno krajino umestili tudi v Sloveniji – ne po zaslugi nosilcev oblasti, temveč Študijskega centra za narodno spravo (SCNR), ki je bil odtlej vedno (so)organizator slovesnosti ob 23. avgustu; tudi letos, ko SCNR kot direktor vodi zgodovinar dr. Tomaž Ivešić (več o letošnji slovesnosti pišemo na spletni strani Družine).

Smo v času, ko se vroče javne razprave vrtijo okoli vprašanj inflacije, cen energentov, prehranske negotovosti, požarov, vojne v Ukrajini, stopnjevanja napetosti okoli Tajvana … Najbrž niso redki, ki v takih okoliščinah spominjanje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh