Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misija dostojanstvo

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 16. 11. 2022 / 07:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 08:26
Misija dostojanstvo
FOTO: Slovenska Karitas

Misija dostojanstvo

Hecna beseda, »karitas«. Če bi koga vprašala, kaj pomeni, bi najbrž dejal, da gotovo kaj dobrega. In ne bi se motil. Danes ji rečemo tudi dobrodelnost, v latinščini pa je najprej označevala ljubezen, spoštovanje, dobroto, naklonjenost.

Točno to želimo kar najbolj(e) izkazovati svojim bližnjim, kajne? A ker smo šibki, v zavetju cone udobja hitro zavzamemo obrambno držo, češ: »In kdo je moj bližnji?« (prim. Lk 10,29)

Neizrečeni odgovor, ki ga Jezus zavije v priliko o usmiljenem Samarijanu, dobro poznamo in hvaležna sem prostovoljcem Karitas, ki dajejo zgled služenja. Papež Frančišek je jasen: »Ko gre za uboge, besede ne štejejo. Šteje to, da zavihamo rokave, se neposredno vključimo in s tem udejanjimo svojo vero. To mora storiti vsak sam.« Vsak sam. Nihče me ne bo nikamor zvlekel! Odločitev za služenje se mora zgoditi v meni in se razviti v konkretna dejanja.

Pa vendar sama ne morem storiti prav veliko ... Kako in kje in česa naj se lotim? Kako krhki smo sami! Jezus to ve, zato je učence na teren vedno pošiljal po dva in dva. Kajti skupaj zmoremo bistveno več in bolje (samo poglejte sodelavce Karitas!), pa še skušnjave površnosti, brezbrižnosti in obupa v pravi družbi kar potihnejo.

<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh