Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi in vera

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 26. 05. 2022 / 15:06
Oznake: Mladi, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 15:38
Mladi in vera
Marjan Turnšek. FOTO: Tatjana Splichal

Mladi in vera

Kako posredujemo bistvo naše vere mladim? Danes je ob poplavi raznih duhovosti to zelo pomembno, da ne skrenemo ali postanemo podobni nekemu katoliškemu new ageu. Raje manj in dobro, kot pa več in prazno. Previdnost pri izbiri katehistinj ni nikoli odveč, pa čeprav imajo katehetski tečaj. Če pri teh prevladuje nastopaštvo in pomanjkanje splošnega znanja ali pametne presoje, morda celo neke vrste vraževerje, potem se ne moremo čuditi, če jih po birmi večina pobegne, namesto da bi svojo vero izpopolnjevali in jo delili z drugimi. Prosim za vaše mnenje. (Ožbolt)

Hvala za pereče vprašanje! Pravzaprav gre za dve pomembni temi: vprašanje prenosa vere iz generacije v generacijo in vprašanje usposobljenosti katehistinj in katehistov.

Gotovo je bolj temeljno prvo vprašanje. Vera ni zgolj nauk, zato verouk ni zgolj šola. Zatorej je prenos vere pravzaprav prenos resnično krščanskega, evangeljskega načina življenja. To pa se ne more zgoditi pri verouku, ampak najprej in predvsem doma, nato pa se ta domača izkušnja dopolnjuje še na ravni župnije in najbolje bi bilo, da se temu pridruži tudi šola. Spominjam se, kako je bl. Slomšek pogosto poudarjal, da morajo pri uspešni vzgoji otrok z roko v roki sodelovati družina, šola in Cerkev (župnija). Ker živimo v okolju, ki že dolgo ni več večinsko krščansko, pravzaprav niti religiozno ne več, je poslanstvo prenosa vere iz generacije v generacijo oziroma uvajanje otrok v krščansko življenje zelo oteženo. Poleg družine zelo hitro začno na otroke vplivati tudi drugi vzgojitelji, ki velikokrat niso usk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh