Zapri
Iskanje

Mladi kritično o svoji vlogi v družbi

Klemen Čeligoj
Za vas piše:
Klemen Čeligoj
Objava: 17. 09. 2022 / 06:15
Oznake: Družba, Mladi
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2022 / 07:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mladi kritično o svoji vlogi v družbi

Mladi kritično o svoji vlogi v družbi
Utrip z lanske, 40. Stične mladih. FOTO: Tatjana Splichal
Z vseslovenskim srečanjem slovenske mladine v Stični v soboto, 17. septembra, se končuje teden mladih v Sloveniji. Ob tej priložnosti smo nekatere izmed njih vprašali, za katero področje menijo, da so v njem premalo prisotni in zakaj je to problem?

Lovrenc Primc: Za pijačo lažje dobiš družbo kot za molitev

FOTO: Osebni arhiv

Danes veliko mladih stremi predvsem k uživanju, zabavi, popivanju in lagodju. Zelo pogost življenjski moto današnje mladine je: Le enkrat se živi! Takšna prepričanja odvračajo mlade od vere, Cerkve in molitve. V življenju lahko namreč uživaš tudi tako, da slaviš Boga, se mu zahvaljuješ in ga prosiš za pomoč v raznih stiskah. In ravno tu so danes mladi premalo prisotni, v skupni molitvi, slavljenju … Nemalokrat se mi zgodi, da za kakšno pijačo ali zabavo z lahkoto naberem veliko ljudi, za molitev pa se zbereva le dva ali trije. Mislim, da na vse to vpliva družba, ki se s pomočjo zavajajočih ideologij naglo spreminja in se vedno bolj odvrača od bistva življenja, Boga. In če pogledamo nekaj deset let v prihodnost, ko se bodo generacije popolnoma zamenjale, kaj bo potem, ko bodo mladi svet vzeli v svoje roke? Tega ne ve nihče, a ostaja dejstvo, da bi bilo za svetlo prihodnost zdravo, da se med mladimi znova razcveti tisto, kar v življenju resnično šteje, da bi bili sposobni videti bistvo življenja, ki se ne konča s smrtjo, temveč se takrat šele začne.

Tadej Javornik: V nas je premalo idealizma in volje za spremembe

FOTO: Osebni arhivMladi v politično aktivni civilni družbi niso prepoznavni. Opažam, da mladi v sebi še vedno nosimo ideje in željo po spreminjanju sveta na bolje. Žal pa v nas ni idealizma, volje in naboja, zato se ob prvih »polenih« spotaknemo in obstanemo. Manjkajo močna jedra v smislu intelektualnih, kulturnih, športnih, literarnih krožkov. Krščanska iniciativa, ki bi jo lahko vodili mladi, nima od slovenske Cerkve nobene podpore in zdi se, da je v tem smislu popolnoma zaspala.

Neža Nahtigal: Krščanska mladina zaostaja v družbeni ozaveščenosti

FOTO: Osebni arhivZadnje čase opažam, da je na družabnih omrežjih velik poudarek na družbeni ozaveščenosti. Mladi se med seboj spodbujajo, da gredo volit, spodbuja se strpnost, mladi se redno odzivajo na dogodke, ki se dogajajo po svetu (vojna v Ukrajini, odprava ustavne pravice do splava v ZDA, cepljenje proti koronavirusu …). Na žalost opažam, da krščanska mladina tu zaostaja. Radi se pogovarjamo in izražamo svoje mnenje v zaprtih mladinskih skupinah, kjer se praktično vsi med seboj strinjamo, ko pa se je treba javno izpostaviti in povedati svoje mnenje, ki je velikokrat drugačno od večine, smo raje tiho.

Mislim, da bi se mladi odrasli v družbi počutili bolj suverene, če bi našli svoj prostor tudi znotraj Cerkve. Mladi so najprej v Cerkev vključeni kot pasivni udeleženci programov za mladino, kasneje kot animatorji in pripravljavci teh programov, ko pa to funkcijo prerastejo, ostanejo nekako brez posebnega mesta v župniji. Funkcije, ki niso povezane z animiranjem mladine, ponavadi že vodijo starejši odrasli, ki imajo na tem področju več izkušenj in mnenju »neizkušenih« mladih odraslih ne dajejo teže, kar mladi čutimo. Tako se večina mladih po končanem animatorskem obdobju izključi iz aktivnega sodelovanja v župniji, svoje mnenje pa tudi v družbi obdrži zase.

Jaka Česen: Premalo aktivnega državljanstva v generaciji bodočih voditeljev

FOTO: Osebni arhiv

Velikokrat se govori o tem, kako smo mladi premalo aktivni v družbi. Sam vidim ta problem predvsem pri aktivnem državljanstvu, kazal se je tudi v času zadnjih parlamentarnih volitev. Veliko mladih, s katerimi sem govoril, namreč ne ve, katero stranko voliti, zakaj in še posebej, kako se za določenega kandidata odločiti. To se mi zdi problematično, saj smo mi sami ena od prihodnjih generacij, ki bo našo državo vodila, in se mi zdi zelo pomembno, da se že v sedanjih letih priučimo kritičnega razmišljanja in zmožnosti odločanja. Glavnega krivca za neaktivnost mladine je težko najti. Krivi smo sami, saj se sami ne angažiramo dovolj, je pa naše obnašanje definitivno tudi odraz družbe, v kateri živimo, sploh z močnim poudarjanjem individualizma, ki nas odvrača od tega, da bi se znali pobrigati tudi za druge.

Lovro Kavčič: Premalo smo vključeni v politiko

FOTO: Osebni arhiv

Mislim, da s(m)o mladi v družbi premalo prisotni v politiki. Kljub temu da je odločanje ob pomanjkanju izkušenj zahtevnejše, se mi zdi, da bi morali mladi pri tem bolj dejavno sodelovati. K temu spadajo tudi volitve in zanimanje za politično dogajanje nasploh. Kdo bolj ve, kakšno prihodnost si želimo mladi – starejši politiki ali mi sami? Seveda pa je to lažje reči kot storiti … Za pomanjkanje mladih v politiki smo po mojem mnenju krivi tako družba kot tudi mladi sami. Družba nas premalo uvaja v politično participacijo, ne zavedamo se pomembnosti teh poklicev za našo prihodnost, obenem pa ob volitvah večinoma rečemo: »Ah, en glas gor ali dol.« Občutek imam, da še tisti, ki volijo, dajo glas površno tistemu, ki ga včasih tudi brez podkrepljenih argumentov podpira večina.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh