Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Moral bi poklekniti pred vami«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 17. 09. 2022 / 11:47
Oznake: Duhovnost, Molitev, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2022 / 15:56
»Moral bi poklekniti pred vami«
Anton Vovk po zažigu v Novem mestu 20. januarja 1952. FOTO: Nadškofija Ljubljana

»Moral bi poklekniti pred vami«

18. septembra, bomo v stolni cerkvi svetega Nikolaja v Ljubljani obhajali nedeljo svetniških kandidatov ljubljanske metropolije. V ospredju bo tokrat lik Božjega služabnika nadškofa Antona Vovka, saj letos mineva 70 let od njegovega zažiga na železniški postaji v Novem mestu.

Zažig v Novem mestu

Dogodek je samo eden v vrsti poskusov atentata nanj, gotovo pa najbolj brutalen, sramoten in za nadškofa tudi usoden, saj so posledice, ki jih je zažig sprožil, zlasti huda sladkorna bolezen, botrovale njegovi prezgodnji smrti. Okoliščine dogodka so podrobno opisane, podprte tudi z izjavami prič, čeprav so komunisti – zlasti potem, ko so o dogodku poročali svetovni mediji – poskušali zmanjšati njegov pomen in ga omiliti. Spomnimo na kratko, kaj se je dogajalo tistega usodnega 20. januarja 1952 na železniški postaji v Bršljinu v Novem mestu.

Škof Anton Vovk se je ob šestih zjutraj skupaj s stolnim dekanom Francem Kimovcem in Francem Čampo, župnijskim upraviteljem iz Mengša, z vlakom odpeljal v Novo mesto, ker naj bi ob desetih blagoslovil obnovljene orgle v Stopičah. Že med vožnjo so jih oblili s karbolinejem, ko pa so na postaji izstopili, jih je množica kakih 40 do 50 mladih ljudi, večinoma vinjenih, začela...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh