Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Murovica, Cicelj in Sv. Miklavž

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 02. 2023 / 19:43
Oznake: Cerkev, Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 10:43
Murovica, Cicelj in Sv. Miklavž
Cerkev sv. Miklavža stoji na razgledni vzpetini nad vasico Katarija. FOTO: Andrej Praznik

Murovica, Cicelj in Sv. Miklavž

Med Moravško dolino na severu in dolino reke Save na jugu se vleče hribovita pregrada s tremi planinsko zanimivimi vrhovi. Murovica in Cicelj se skrivata med drevjem, cerkev sv. Miklavža pa stoji na odprtem in zelo razglednem kraju. Vse tri vrhove lahko povežemo v prijetno razgiban, a ne najkrajši izlet, ki ga začnemo in končamo v Moravčah.

Moravče (948 prebivalcev) ležijo v valoviti Moravški dolini. Tamkajšnja župnija je bila verjetno ustanovljena že pred letom 1100. V središču naselja stoji župnijska cerkev sv. Martina z dvema zvonikoma. Še bolj znana pa je božjepotna cerkev sv. Valentina na Limbarski gori severovzhodno od Moravč.

Krožni izlet na Murovico, Cicelj in Sv. Miklavž začnemo na parkirišču pri župnijski cerkvi. Z njega gremo desno do glavne ceste, s katere pa takoj zavijemo desno proti vasi Rudnik. Asfaltna in makadamska cesta se hitro izvije iz objema hiš. Ob njej so rumene oznake v obliki črke π in table z opisom Vegove življenjske poti. Hodimo namreč po poti, po kateri je matematik Jurij Vega pešačil od doma v Zagorici k verouku in v nedeljsko šolo v Moravče.

Mimo odcepa za vas Rudnik prispemo do podružnične cerkve Žalostne Matere Božje na Hribcah, ki so jo zgradili leta 1906. Od nje nadaljujemo po cesti do križišča, kjer zavijemo desno do gradu Tuštanj. Postavili so ga ob koncu 15. s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh