Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na koncu zemlje

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 07. 2022 / 13:34
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na koncu zemlje
Mavrica
FOTO: Unsplash

Na koncu zemlje

Tam, kjer se evropska celina najbolj približa Afriki in najdlje nagne v Atlantski ocean, leži Iberski polotok. To je domovina letošnjega oratorijskega junaka sv. Ignacija Lojolskega.

Iberski polotok leži na skrajnem jugozahodu Evrope. Velik je približno 580.000 kvadratnih kilometrov in je za Skandinavijo drugi največji polotok v Evropi. Na njem so tri države. Večino površine zavzema Španija, ki je 25-krat večja od Slovenije in ima 47,5 milijona prebivalcev. Na jugozahodu leži Portugalska, v gorah na severu pa žepna državica Andora. Poseben položaj ima polotok Gibraltar na skrajnem jugu Iberskega polotoka, ki pripada Veliki Britaniji.

Španija leži na Iberskem polotoku | FOTO: arhiv Družine

Naj ...

Iberski polotok od vseh strani obliva morje, le na severovzhodu se navezuje na Francijo. Ob meji z njo se vleče 400 kilometrov dolgo gorovje Pireneji. Po njem se je Iberski polotok nekoč imenoval Pirenejski polotok. Najvišja gora v Pirenejih je 3.404 metre visoki Aneto. Najvišja gora Španije pa je 3.718 metrov visoki Teide na Kanarskih otokih. Ti ležijo zahodno od Afrike, vendar že več kot petsto let pripadajo Španiji.

Španija tudi sicer ni ravna in nizka. Glavno mesto Madrid se razprostira na nadmorski višini 660 metrov in je najvišje ležeče glavno mesto v Evropski zvezi. Ima kar 3,3 milijona prebivalcev.

Glavno mesto Španije: Madrid | FOTO: Unsplash

Večja španska mesta so še Barcelona, Valencija, Sevilja, Zaragoza in Malaga.

Najdaljša samo španska reka je Ebro (910 kilometrov). Najdaljša reka na Iberskem polotoku pa je Tajo (1.007 kilometra), ki teče tudi skozi Portugalsko.

Iberci, Arabci, Baski, Katalonci

Prvotni prebivalci Španije so bili Iberci. Po njih je dobil polotok današnje ime. Po letu 711 so velik del Španije zasedli Arabci (Mavri), ki so jih dokončno pregnali šele leta 1492. Istega leta je italijanski pomorščak Krištof Kolumb, ki je bil v španski službi, odkril Ameriko. V naslednjem stoletju so Španci zasedli večino Južne in Srednje Amerike.

V Španiji ne živijo samo Španci, temveč tudi Katalonci, Baski (v pokrajini Baskiji na severu Španije se je rodil Ignacij Lojolski) in drugi. V zadnjih letih smo veliko slišali in brali o Kataloncih, ki bi radi imeli svojo državo.

Po Jakobovi poti

Španijo vodi kralj Filip. Zanj morda še nisi slišal, gotovo pa poznaš španskega teniškega igralca Rafaela Nadala, ki je kar trinajstkrat zmagal na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. V Španiji se je rodilo še veliko pomembnih ljudi. Med slikarji izstopajo El Greco, Francisco Goya, Bartolome Esteban Murillo, Salvador Dalí in Pablo Picasso, med pisatelji pa Miguel Cervantes, ki je napisal roman Don Kihot iz Manče. Cervantesa je doletela podobna usoda kot Ignacija Lojolskega: – tudi on je bil ranjen v bitki.

V Santiago de Compostela prihaja mnogo romarjev | FOTO: Unsplash

Iz Španije prihaja veliko svetnic in svetnikov. Med najbolj znanimi je cerkvena učiteljica Terezija Avilska, ki goduje 15. oktobra. Zavetnik Španije je apostol Jakob Starejši. Goduje 25. julija. Njegov grob v kraju Santiago de Compostela vsako leto obišče zelo veliko romarjev. Številni pridejo peš po več sto kilometrov dolgi romarski poti. Nekateri gredo iz Kompostele še do bližnje atlantske obale. Tam je bil v starih časih konec znanega sveta, zato je tamkajšnji rt dobil ime Finisterre, kar pomeni »konec zemlje«.

Prispevek je bil objavljen v Mavričnem zabavniku, poletni izdaji revije Mavrica.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh