Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Naj se jih Bog usmili«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 16. 03. 2022 / 10:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 10:06
»Naj se jih Bog usmili«

»Naj se jih Bog usmili«

Blaženi Emilijan (Omeljan) Kovč, ukrajinski duhovnik in mučenec »Zahvaljujem se Bogu za njegovo dobroto do mene. Poleg nebes je to edini kraj, kjer si želim biti. Tu smo vsi enaki: Poljaki, Judje, Ukrajinci, Rusi, Latvijci in Estonci. Tukaj sem edini duhovnik. Tu vidim Boga, ki je za vse enak, ne glede na številne verske razlike med nami. Ko obhajam mašo, se vsi zberejo k molitvi ... Molite za duše tistih, ki so ustvarili to koncentracijsko taborišče in ta sistem. Oni so tisti, ki potrebujejo naše molitve ... Naj se jih Bog usmili.«

Ime: Izhaja iz latinske besede aemulor »posnemati, tekmovati; biti zavisten, ljubosumen« oz. grške aimylios »priliznjen, zvit«.

Vzdevek: »Župnik iz Majdaneka«.

Rojen: 20. avgusta 1884.

Kraj rojstva: Vas Kosmač blizu mesta Kosiv v Karpatih v Zahodni Ukrajini.

Umrl: 25. marca 1944.

Kraj smrti: Nacistično taborišče smrti Majdanek pri Lublinu na Poljskem.

Družina: Rodil se je v preprosti kmečki družini grškokatoliškega duhovnika Grigorija in Marije, roj. Marije Jaskevič-Wolfeld. Imel je še brata in tri sestre, vsi pa so bili tesno povezani s Cerkvijo.

Študij: Po maturi na gimnaziji v Lvovu se je vpisal v grškokatoliški Ukrajinski kolegij svetega Sergija in Bakha v Rimu ter študiral na papeški univerzi Urbaniana.

Zakon: Pred posvečenjem se je leta 1910 poroči...

Preberi tudi

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh