Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj odmaknjen otok

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 19. 08. 2021 / 12:18
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 16:20
Najbolj odmaknjen otok

Najbolj odmaknjen otok

Kadar nas preplavijo službene dolžnosti, ko dirjamo s sestanka na sestanek in ko nas v kremplje dobi še stres, si zaželimo, da bi pustili vse za seboj in se preselili na samoten otok. Najbolj odmaknjen naseljeni otok v Jadranskem morju je Biševo, ki leži pet kilometrov jugozahodno od Visa. Za najbolj odmaknjeni naseljeni otok na svetu pa se moramo premakniti daleč na južno poloblo.

Portugalski pomorščak Tristão da Cunha je maja 1506 na jugu Atlantskega oceana zagledal neobljuden otok in ga imenoval po sebi. Zaradi razburkanega morja se na njem ni mogel izkrcati, zato je nadaljeval plovbo proti Indiji. Za 98 kvadratnih kilometrov velik hribovit vulkanski otok Tristan da Cunha, ki leži približno 2.800 kilometrov zahodno od Cape Towna v Južni Afriki, so se sredi 17. stoletja začeli zanimati Nizozemci. Več let so proučevali, ali bi ga lahko uporabljali kot oskrbovalno postojanko na dolgi poti med Evropo in Indonezijo, na koncu pa so namero opustili, saj ladjam ni nudil primerne zaščite pred viharji in razburkanim morjem.

Prvi naseljenci

V 18. stoletju so Tristan da Cunha raziskovali Francozi. Želeli so se povzpeti tudi na njegovo najvišjo točko, ki se dviga kar 2.062 metrov nad morsko gladino, vendar se jim poskus ni posrečil. V 19. stoletju so se začeli okrog otoka sukati Američani. To je spodbudilo Angleže, da so ga razglasil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh