Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Največja zvezda na nebu kateheze«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 07. 04. 2022 / 14:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 14:58
»Največja zvezda na nebu kateheze«
Cezarij de Bus. FOTO: splet

»Največja zvezda na nebu kateheze«

Sveti Cezarij de Bus, duhovnik, redovni ustanovitelj: »Vzgoja v veri je čudovita! Vse v nas mora katehizirati in naše vedenje mora iz nas narediti živ katekizem ... Rad bi, da bi moje telo razrezali na neskončno veliko delov, če bi iz vsakega lahko izšel katehet. Zdi se mi, če se ne motim, da na tem svetu ne ljubim ničesar drugega kot Boga svojega srca.«

Ime: Cesar, Cesare izpeljujejo iz besed caesus »odrezan«, caesaries »lasje« in caesius »modrosiv«; vse pa se nanašajo na rimskega državnika Julija Cezarja.

Rojen: 3. februarja 1544.

Kraj rojstva: Mestece Cavaillon v Provansi na jugu Francije.

Umrl: 15. aprila 1607.

Kraj smrti: Mesto Avignon, prav tako na jugu Francije, nekoč del papeške države.

Družina: Pripadal je veliki in globoko krščanski plemiški družini. Bil je sedmi od trinajstih otrok mestnega konzula Janeza Krstnika in Ane, roj. de la Marche.

Vojak: Pri osemnajstih letih se je pridružil kraljevi vojski in sodeloval v vojni proti hugenotom, da bi branil Cerkev in vero. Po vojni se je za kratek čas pridružil mornariški floti, a zaradi bolezni ni sodeloval v bojih.

Spreobrnjenje: Neke noči je na poti na ples v maskah šel mimo svetišča, kjer je pred podobo Device Marije gorela majhna luč. Nenad...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh