Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Rožman - narodni izdajalec?

Za vas piše:
Blaž Otrin
Objava: 11. 01. 2023 / 11:46
Oznake: Nemiri, Slovenija, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2023 / 06:19
Škof Rožman - narodni izdajalec?
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

Škof Rožman - narodni izdajalec?

Če dogajanje med drugo svetovno vojno dojemamo kot boj Dobrega proti Zlu, je Rožman lahko le ali junak ali izdajalec, če pa na vojno gledamo kot na tragedijo slovenskega naroda, potem se škof pokaže kot tragična oseba, kot človek, ki je v tistem »nečistem času«, kot je zapisal pesnik France Balantič, tako kot drugi moral goltati blato.

29. avgusta 1946 je vojaško sodišče v Ljubljani v procesu »proti vojnim zločincem in izdajalcem: Leonu Rupniku, Erwinu Rösenerju, Gregoriju Rožmanu, Mihi Kreku, Milku Vizjaku in Lovru Hacinu« v odsotnosti obsodilo ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana na 18 let zapora s prisilnim delom, izgubo političnih in državljanskih pravic ter zaplembo celotnega premoženja. Sodišče je Rožmanu očitalo, »da se je neposredno po okupaciji stavil v odkrito službo italijanskega in kasneje nemškega okupatorja ter je sam kakor tudi njegov škofijski dvor postal center zbiranja in izdajalskega delovanja združenih kvizlinških elementov v Sloveniji ves čas sovražne okupacije«.

Sodni proces je z orkestriranimi časopisnimi članki, neposrednim prenosom po zvočnikih pred sodiščem, selektivno izbiro prič in ostalimi montažnimi vložki bolj kot na sodno razpravo spominjal na kak resničnostni šov. Tožilstvo se niti ni potrudilo, da bi škofu Rožmanu dokazalo njegovo osebno krivdo, ampak mu je v p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh