Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naša Gospa in njen rožni venec

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 05. 10. 2022 / 22:02
Oznake: Magnificat
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2024 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naša Gospa in njen rožni venec
Zapis o zgodovini rožnega venca izpod peresa dominikanke s. Mary Jean. FOTO: Pexels

Naša Gospa in njen rožni venec

Izmed vseh pobožnosti, ki so ljube Božji Materi, je rožni venec najbolj razširjen in je prejel več človeških in božanskih odobritev kot katera koli druga pobožnost.

To pobožnost je spodbujala sama Gospa v vsaj treh ločenih prikazovanjih v različnih deželah in v različnih stoletjih, ne tako daleč od našega časa. Leta 1917 se je v Fatimi na Portugalskem prikazala trem otrokom, ki jim je naročila, naj molijo rožni venec. Leta 1858 se je prikazala deklici Bernardki v Lurdu z zelo podobnim sporočilom. Izročilo navaja, da se je mnogo stoletij pred tem prikazala mlademu španskemu duhovniku Dominiku de Guzmanu in mu prvič podrobno pojasnila, kako naj ga molimo.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 10/2022.

Misijonar Dominik se vrže Mariji pred noge

O tem dogodku se je ohranilo le malo podatkov, vendar po cerkvenem izročilu veljata za kraj in čas tega prvega prikazovanja jug Francije in prva leta 13. stoletja. Mladi duhovnik, ki se mu je prikazala, je bil misijonar, ki je imel težko nalogo ustaviti neko krivoverstvo, ki je tedaj zapeljevalo v pogubo na tisoče duš in grozilo, da bo uničilo Cerkev v Franciji in posledično po vsej Evropi. 

Ker pri svoji nalogi ni dosegal večjega uspeha, se je Dominik vrgel na kolena pred Marijine noge in jo prosil za posebno milost v stiski. Marija se je na njegovo prošnjo odzvala z razodetjem novega načina za pridiganje z rožnim vencem. Kakršne koli že naj bi bile podrobnosti teh začetkov, zgodovina potrjuje dejstvo, da je bil odtlej rožni venec eno glavnih orodij za širjenje krščanstva.

Zaradi preprostosti te pobožnosti jo hitro obvladajo tako otroci kot spreobrnjenci in celo ljudje, ki ne znajo brati.

Skrivnosti, ki jih nikoli ne bomo izčrpali

Dominik ni bil prvi, ki je za štetje molitev uporabljal kroglice. Že stoletja pred njim so številne goreče duše štele svoje molitve s pomočjo kamenčkov ali drugih kroglic, v različnih količinah in trajanju molitev. Toda izročilo mu pripisuje kombinacijo glasno izrečenih in miselnih molitev, ki jih danes poznamo kot rožni venec.

Same molitve so ponavljanje ustnih molitev, ki so katoličanom najbolj znane; vsako desetko pa spremlja premišljevanje o različnih prizorih Gospodovega življenja. Zaradi preprostosti te pobožnosti jo hitro obvladajo tako otroci kot spreobrnjenci in celo ljudje, ki ne znajo brati. Tudi govorne hibe in težave ne ovirajo premišljevanj, ki spremljajo njegove skrivnosti. Niti najbolj učeni jih ne bodo nikoli povsem izčrpali.

S. Mary Jean († 1988), dominikanka, je bila plodna pisateljica in ilustratorka otroške literature.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 10/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh