Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O Samijih in samijskih jezikih

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 04. 01. 2023 / 13:07
Oznake: Družba, Kultura, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 13:11
O Samijih in samijskih jezikih
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

O Samijih in samijskih jezikih

Pojdimo tokrat po sledi severnega sija daleč na sever, na območje fjordov, ledenikov in visokih gora na Norveškem, velikih rek, ki tečejo s severozahoda proti jugovzhodu Švedske, planot s številnimi močvirji od Norveške proti Finski vse do t. i. ruske Arktike, sveta zasneženih gora in neokrnjenih jezer, hitrih rek in skalnatih planot na skrajnem severovzhodnem delu polotoka Kola, peti Skandinavskega polotoka.

Tja, kjer v arktičnem krogu na mejnem območju med Norveško, Švedsko, Finsko in Rusijo živi okoli 60000 Samijev, starodavnega nomadskega ljudstva, ki se je tradicionalno ukvarjalo z rejo severnih jelenov, nabiralništvom, lovom in ribolovom ter s tradicionalnim načinom petja, joikom.

Samijski jeziki sodijo v skupino uralskih ugrofinskih jezikov in se govorijo na severu Norveške, severozahodu Švedske, severu Finske in skrajnem severozahodu Rusije na polotoku Kola. Danes samijsko prebivalstvo predstavlja 2,5-5 odstotkov prebivalstva tega območja, delež govorcev samijskih jezikov pa je še manjši. Po zadnjih raziskavah je v rabi še devet (od desetih) samijskih jezikov, ki jih v grobem delimo na zahodne (južna, ume, pite, lule in severna samijščina)in vzhodne jezike (inarijska, skoltska, kildinska in terska samijščina).

Največ govorcev samijskih jezikov je na osrednjem delu naselitvenega območja na severnem delu norveških...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh