Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preroški tolminski župnik

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 01. 2023 / 11:58
Oznake: Duhovnik, Knjiga
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 12:02
Preroški tolminski župnik
Duhovnik in zgodovinar dr. Boštjan Guček ob izidu dveh svojih knjig. FOTO: Ivo Žajdela

Preroški tolminski župnik

Svojim dosedanjim zgodovinopisnim prispevkom je župnik v Trzinu dr. Boštjan Guček nedavno dodal dve obsežni knjigi z zgodovinsko temo. Za župnijo Tolmin je pripravil obsežno in izjemno izčrpno knjigo Anton Štrancar. Spomini, Teološka fakulteta pa je v zbirki Acta Ecclesiastica Sloveniae izdala njegovo dopolnjeno doktorsko disertacijo Oris družbenega položaja duhovščine na Slovenskem 1918–1941.

V začetku decembra ste v Tolminu predstavili knjigo Anton ŠtrancarSpomini. Navedeni ste sicer kot njen urednik, vendar se iz strukture knjige takoj vidi, da ste njen avtor vi. Verjetno ste se avtorstvu odrekli zato, da bi poudarili delo Antona Štrancarja, o katerem pišete?

Naj najprej poudarim, da me je k takemu »standardu« spodbudil moj mentor – zaslužni prof. dr. Bogdan Kolar, ki me je pri tovrstnem delu že leta 2015 usmerjal pri pripravi Kronike duhovnije Trzin, ki jo je napisal znameniti duhovnik in ljubiteljski zgodovinar Viktor Kragl (1883–1951). Profesor me je »izbrusil« v tem, da je bralcu treba dati mnogo več informacij, kakor si sprva mislimo. Za to »šolo« sem mu še danes iskreno hvaležen in sem jo čim bolj zvesto poskušal uporabiti tudi pri Štrancarjevih Spominih. Ti so v osnovi seveda njegovi. V knjigi smo izdali prve tri zvezke spominov, ki jih spremlja uvodna študija, v kateri poskušam osvetliti dogajanje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh