Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne gre le za naravo

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 31. 08. 2022 / 09:29
Oznake: Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 10:34
Ne gre le za naravo
Blaž Čermelj je novinar Družine. FOTO: Tanja Mladenović

Ne gre le za naravo

Svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva nikakor ni zgolj en dan v letu, ko se spomnimo uboge narave. Poglobljeno branje Okrožnice o skrbi za skupni dom na plano naplavi povsem druga vprašanja. Seveda drži, da je zemlja danes prizadeta zaradi zla, ki ga človek s svojim neodgovornim ravnanjem povzroča. Glede tega znanstveniki bijejo plat zvona že desetletja.

Ob tem se nam kot rešilna bilka ponujajo različne ideje. Nekateri bi nas radi naredili revnejše, spet drugi tehnološko napredne.

Toda kaže se, da je to zgolj zdravljenje simptoma. Kot je ugotavljal papež Benedikt XVI., se uničevanje stvarstva začne takrat, ko nad seboj ne priznavamo nobene oblasti več, ampak vidimo le še sami sebe.

Spoznanje je za nas gotovo boleče. Pomeni namreč, da zgolj tehnologija in vsiljena skromnost ne bosta dovolj, ampak bo po besedah ekumenskega patriarha Bartolomeja potrebno tudi osvobajanje od strahu, lakomnosti in odvisnosti.

Uničevanje stvarstva se začne takrat, ko nad seboj ne priznavamo nobene oblasti več.

Čez dobra dva meseca bomo katoličani praznovali praznik, ki ga je komunistični režim morda najbolj nepovratno pokvaril. Namesto slovesnega praznika vseh svetih smo dobili mrakobnost dneva mrtvih. Prahu ni več sledilo vstajenje.

Tudi zato v naslednjih tednih sledi vsak...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh