Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji maturanti so se srečali po 70 letih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 05. 2023 / 08:02
Oznake: Dogodek, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 10:44
Nekdanji maturanti so se srečali po 70 letih
Maturanti 1953, 70 let mature. FOTO: Tatjana Splichal

Nekdanji maturanti so se srečali po 70 letih

Po 70 letih od mature so se v torek, 23. maja, v Šentvidu nad Ljubljano srečali maturanti nekdanje klasične gimnazije, ki so obiskovali pouk v današnji Osnovni šoli Prežihovega Voranca, v kateri je do leta 1958 potekalo gimnazijsko izobraževanje. V dveh razredih je bilo nekaj več kot 50 dijakov, ki so maturirali leta 1953.

Trinajst dijakov iz omenjene generacije se je zbralo v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, kjer so jih prijazno sprejeli, jim razkazali prostore, prikazali zgodovino zavoda, njegov direktor Anton Česen pa je zanje in za njihove pokojne sošolce daroval mašo. Izmed njih so v poznejšem izobraževanju med drugim izšli zdravniki, kemiki, fiziki, prevajalci, filozofi in duhovniki.

Klasična gimnazija je šla oblasti zelo v nos

Šolanje so začeli leta 1945, se spominja eden od organizatorjev srečanja in upokojeni ortoped France Vrevc: »Najbolj nas je zaznamoval stalen konflikt s takratno novo oblastjo. Vzrok je bil predvsem v tem, da smo večinoma izhajali iz družin, ki se niso strinjale z novim režimom. To se je dobro pokazalo v primeru prijav k verouku, ki je bil takrat še del učnega šolskega programa. Samo dva se nista prijavila k verouku. Eden je bil vnuk pisatelja Ivana Tavčarja, drugi pa poznejši politik, visoki partijski funkcionar Božidar Debenj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh