Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

(Ne)znani razbijalec ledu

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 01. 03. 2023 / 09:46
Oznake: Praznik, Vera, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 15:59
(Ne)znani razbijalec ledu
Aleš Maver. FOTO: Ivo Žajdela

(Ne)znani razbijalec ledu

Ob prazniku svetega apostola Matije, ki bo vsaj zame od lani za vedno povezan s kalvarijo ukrajinskih ljudi, sem se tokrat spomnil tudi moža samega. Ali bolje tega, kako malo pravzaprav kristjani vemo o ljudeh, za katere se reče, da so pionirji naše vere.

Medtem ko so imena apostolov v praktično vseh krščanskih okoljih med najbolj znanimi in uporabljanimi, so njihovi človeški liki, vsaj če sledimo Novi zavezi, precej manj izraziti.

Izstopa seveda apostol Peter, o katerem je mogoče na podlagi znanega napisati nekakšen življenjepis ali celo razpravljati o njegovih značajskih potezah. Razen bratov Janeza in Jakoba (Starejšega) in morda še Andreja, ki nastopajo v več ključnih prizorih, so njegovi sotrudniki večino svojega življenja z Jezusom in po njem zgolj nekakšni statisti. Nekaterim svetopisemski pisatelji niso naklonili niti toliko prostora, da bi se pojavili vsaj v enem izrazitem položaju kot recimo apostola Tomaž in Jernej.

Apostol Matija, kljub temu da je nastopil apostolsko službo šele po Jezusovem vnebohodu, ni med njimi. Sicer se v Novi zavezi pojavi samo enkrat. A si ga človek zapomni. Opis načina, kako je prišel do apostolstva, je nekatere krščanske cerkve navdihnil celo pri izbiranju voditeljev. Mogoče n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh