Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

(Ne)znani razbijalec ledu

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 01. 03. 2023 / 09:46
Oznake: Praznik, Vera, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 15:59

(Ne)znani razbijalec ledu

(Ne)znani razbijalec ledu
Aleš Maver. FOTO: Ivo Žajdela
Ob prazniku svetega apostola Matije, ki bo vsaj zame od lani za vedno povezan s kalvarijo ukrajinskih ljudi, sem se tokrat spomnil tudi moža samega. Ali bolje tega, kako malo pravzaprav kristjani vemo o ljudeh, za katere se reče, da so pionirji naše vere.

Medtem ko so imena apostolov v praktično vseh krščanskih okoljih med najbolj znanimi in uporabljanimi, so njihovi človeški liki, vsaj če sledimo Novi zavezi, precej manj izraziti.

Izstopa seveda apostol Peter, o katerem je mogoče na podlagi znanega napisati nekakšen življenjepis ali celo razpravljati o njegovih značajskih potezah. Razen bratov Janeza in Jakoba (Starejšega) in morda še Andreja, ki nastopajo v več ključnih prizorih, so njegovi sotrudniki večino svojega življenja z Jezusom in po njem zgolj nekakšni statisti. Nekaterim svetopisemski pisatelji niso naklonili niti toliko prostora, da bi se pojavili vsaj v enem izrazitem položaju kot recimo apostola Tomaž in Jernej.

Apostol Matija, kljub temu da je nastopil apostolsko službo šele po Jezusovem vnebohodu, ni med njimi. Sicer se v Novi zavezi pojavi samo enkrat. A si ga človek zapomni. Opis načina, kako je prišel do apostolstva, je nekatere krščanske cerkve navdihnil celo pri izbiranju voditeljev. Mogoče n...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh

Iščete duhovne vaje zase ali za svoje otroke?

Podarjamo vam Vodnik po duhovnih vajah 2023.

Kliknite tukaj

Close