Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nianse svobode

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 12. 05. 2022 / 12:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 19:52
Nianse svobode
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Nianse svobode

»Našega sveta ni več, spet smo prepuščeni njihovi milosti ... vse je bilo samo iluzija,« v filmu Kaj je svoboda po letih grozljivega izgnanstva spoznava eden od protagonistov, nekoč učitelj zgodovine.

Film je postavljen v 50. leta dvajsetega stoletja, ko je romunska komunistična oblast ukazala, naj se deportira 40.000 nedolžnih ljudi, ki so živeli v bližini meje s Titovo Jugoslavijo. Obtožene, da so sovražniki naroda, so sredi noči nagnali z domov, naložili na živinske vagone in odpeljali v t. i. romunsko »Sibirijo«, divjino, kjer so bili pogoji za preživetje tako rekoč nemogoči. Bili so žrtve procesov za eliminiranje političnih nasprotnikov in etničnega čiščenja ob militarizirani meji, v glavnem kmetje in veleposestniki, učitelji, duhovniki, ljudje, ki so razmišljali s svojo glavo, ljudje, ki so se zavedali, da brez resnice ne moremo biti svobodni.

Mlad učitelj, preden ga deportirajo, razlaga svojim učencem: »Svoboda je nagrada, ker smo se borili za pravico. Zato moramo z njo ravnati nadvse previdno. Svoboda ne pomeni, da lahko vsak počne, kar hoče.« In jim da za domačo nalogo, naj napišejo, kaj oni mislijo, da je svoboda. To vprašanje si zastavi tudi ob koncu filma. V...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh